:

:

TV Most

clock

April 22, 2015   12:05

0

181

Izrael slavi 67 godina nezavisnosti

Proslava je počela nakon što je ranije danas obeležen Dan sećanja na poginule vojnike i žrtve terorizma.

Lusi Ahariš, izraelska Arapkinja, bila je večeras među onima kojim su imali čast da zapale ceremonijane baklje.

Ona je govorila o koegzistenciji i pročitala delove svog govora na arapskom.

Govorila je o Jevrejima koji su došli iz arapskih zemalja i onima iz istočne Evrope, religioznim i sekularnim, o Arapima i Jevrejima i njima je posvetila svoju baklju, preneli su izraelski mediji.

To što je baš Ahariš izabrana da upali baklju izazvalo je u početku kritike i tvrdnje da nije dovoljno lojalna državi.

Izraelci su po tradiciji izašli na glavne ulice da slave svoju nezavisnost. Proslava se sutra nastavlja kada mnogi odlaze u šetnju i na izlete da uz roštilj obeleže praznik, navodi Asošijteed pres.

ÄŒuveni glumac Haim Topol, koji se proslavio ulogom u filmu "Violinista na krovu", sutra će biti nagrađen, navodi Asošijeted pres.

"Kada vidimo zemlje oko nas, vidimo do koje mere je Izrael neuobičajen u svojoj živoj demokratiji i pravima za sve građane", naglasio je premijer Benjamin Netanijahu u poruci emitovanoj na početku večerašnje ceremonije.

Prvu baklju upalio je predsednik parlamenta Juli Edelštajn, apelujući na slobodu govora, uz uvijeno upozorenje levičarima: "Sloboda govora da sloboda, sloboda prezira ne", kako su protumačili mediji.

Uoči Dana nezavisnosti objavljeno je da se broj stanovnika Izraela povećao za dva procenta i da sada tu živi 8,35 miliona ljudi, uključujući 21 posto Arapa.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva