:

:

TV Most

Foto: Reuters

clock

Februar 17, 2018   12:05

0

184

Izrael optužio premijera Poljske za antisemitizam


"Reči poljskog premijera ovde u Minhenu su sramne. Postoji problem nerazumevanja istorije i nedostatka osećaja za tragediju našeg naroda", rekao je premijer Benjamin Netanjahu, najavivši da će uskoro razgovarati s Moravjeckim, preneli su izraelski mediji.



Vodja izraelske opozicione partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) Jair Lapid izjavio je da bi izraelsku ambasadorku u Varšavi trebalo momentalno opozvati kao odgovor na to što je Moravjecki rekao danas u Minhenu. Lapid je to označio najstarijim oblikom antisemitizma, prenela je agencija Asošiejted pres.



"Počinioci nisu žrtve. Jevrejska država neće dozvoliti da ubijeni budu optuženi za sopstveno ubistvo", rekao je on.



Lider izraelske opozicione Laburističke partije Avi Gabaj je rekao da Moravjecki govori kao svaka druga osoba koja poriče Holokaust.



To su najnovija reagovanja na novi poljski Zakon o institutu pamćenja naroda kojim se predvidjaju kazne, od novčanih do kazni zatvora, za izjave u kojima se nacistički zločini pripisuju Poljskoj koja je bila pod nemačkom okupacijom za vreme Drugog svetskog rata. Taj dokument je izazvao negodovanje u Izraelu.



Izraelska poslanica Cipi Livni, bivša ministarka pravde koja je takodje bila na skupu, rekla je da je "teško verovati odgovoru poljskog premijera i njegovom poredjenju koje se ne može tolerisati izmedju Poljaka i Jevreja, izmedju žrtava i onih koji su aktivno učestvovali u ubijanju".



Moravjecki je na konferenciji o bezbednosti u Minhenu odgovarao na pitanje izraelskog novinara Ronena Bergmana o tom zakonu.



Izraelski novinar je rekao da je njegova majka preživela Holokaust i upitao da li bi se on smatrao kriminalcem ako bi ispričao njenu priču u Poljskoj. Prisutni su mu aplaudirali, preneli su izraelski mediji.



Poljski premijer mu je odgovorio da u skladu sa amandmanom zakona oni koji tvrde da je bilo poljskih počinilaca u Holokaustu ne bi bili kažnjeni jer je bilo poljskih počinilaca "kao što je tamo bilo jevrejskih i ruskih počinilaca".



Takodje, on je ponovio stav svoje vlade da nije bilo poljskih logora smrti i da je pravilan termin nemački logori smrti. Dodao je da je poljski narod pomagao "svoju jevrejsku braću i sestre u Holokaustu".



"Ne smete mešati počinioce sa žrtvama Holokausta", rekao je on.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva