:

:

TV Most

clock

Mart 24, 2018   12:05

0

219

Izložbom fotografija obeležen vek postojanja Rečne flotile


Među izloženim delima izdvajaju se fotografije kraljevskih brodova "Vardar" i "Drava" u novosadskom zimovniku između dva svetska rata, Odreda rečnih minolovaca iz 1956. godine, ali i fotografije prikaza operativnih sposobnosti jedinice Rečne flotile na vežbi "Sretenje 2009".




Sa otvaranja Izložbe "Vek Rečne flotile u Novom Sadu" poručeno je da je ta flotila tokom istorije sve tri Jugoslavije i Srbije iznedrila mnoge primere hrabrosti, požrtvovanosti i patriotizma u odbrani slobode otadžbine sa reke.


"Prošlo je sto godina od uplovljenja rečnih ratnih brodova pod srpskom zastavom u Novi Sad i oslobođenu Srpsku Vojvodinu. U godini obeležavanja stogodišnjice spajanja sa maticom Srbijom, ovom izložbom podsećamo se najbitnijih događaja koji su obeležili trajanje Rečne flotile u njenoj matici", kazao je Tanjugu jedan od autora izložbe poručnik regate Dragan Spasojević.



On je naveo da su reke ogroman potencijal naše zemlje, te da su shodno tome, bezbednost i sigurnost plovidbe na vodenim tokovima Srbije, jedan od najvažnijih zadataka sistema odbrane u očuvanju mira i stabilnosti.



"Dunav je najznačajnija plovna magistrala evropskog kontinenta i saobraćajnica kojom se odvajkada odvija trgovina i spaja Evropa sa Orijentom, pa ujedno i najvažnija plovna reka u Srbiji, a na obalama Dunava smenjivale su se svetske imperije i sukobvljavali su se razni narodi. U svim sukobima kroz istoriju, značajnu ulogu su imale plovne snage, poznatije kao rečne flotile, bez kojih se nije vodio nijedan rat", pojašnjava poručnik Spasojević.



Drugi autor izložbe je magistar istorije Petar Đurđev, a među prikazanim fotografijama nalazi se i 10 dela Tanjugovog fotoreportera Jaroslava Papa.



Ta izložba biće otvorena za sve posetioce "Prirodnjačkog muzeja" u Novom Sadu do utorka, 27. marta, nakon čega se seli u zgradu Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, gde će biti otvorena sve do 11. aprila.



U prostorijama "Prirodnjačkog muzeja" u Novom Sadu danas je održana i Međunarodna smotra u maketarstvu, koju je organizovao Maketarski klub "Novi Sad". Učešće na toj smotri uzelo je preko 300 maketara iz nekoliko evropskih zemalja, koji su predstavili svoje makete brodova, avijacije, automobila, moticikala, mostova i brojnih drugih predmata i objekata.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva