:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

268

Izložba u čast Ivi Andriću u Briselu


Izložba je deo dvodnevnog međunarodnog programa koji su u čast 125. godina od rođenja poznatog jugoslovenskog nobelovca i diplomate organizovali Misija Republike Srbije pri EU, Muzej grada Beograda i briselska Kancelarije Autonomnog regiona Friuli Venecia Đulija.



Izložbu posvećenu liku i delu Ive Andrića u zgradi Misije Republike Srbije pri EU otvorila je ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović, a okupljenim zvanicama obratila se i direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac.



"Ova izložba je pokušaj da se dve karijere Ive Andrića, književna i diplomatska, ukrste i međusobno jedna drugu odbrane - književnost od politike, diplomatija od sasvim ličnog stava pisca", izjavila je na otvaranju izložbe Tatjana Korićanac.



Izložba je premijerno realizovana 2011. godine povodom obeležavanja 50. godina od dodeljivanja Novelove nagrade za književnost Ivi Andriću.



Do danas je gostovala u brojnim evropskim prestocama, institucijama i centrima kulture u regionu, uključujući ambasadu Republike Srbije u Rimu, Ujedinjene nacije u Ženevi, Kulturni centar Srbije u Parizu, Britansku biblioteku, Nacionalnlnu biblioteku Grčke, Centralnu gradsku biblioteku u Madridu Hombult univerzitet u Nemačkoj, Likovnu galeriju u Sarajevu, Muzej u Travniku i druge.



Drugog dana postavke planirano je i predavanje o Ivi Andriću koje će se održati u briselskoj Kancelariji autonomnog regiona Friuli Venecia Đulija. 



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva