:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2016   12:05

0

164

Izložba "Srbija 1915-1916" otvorena u Istorijskom muzeju

Otvarajući izložbe, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije i recenzent postavke "Srbija 1915-1916" Mile Bjelajac rekao je da ona predstavlja moderno vizuelno svedočenje o generacijama koje su iznele Prvi svetski rat.

"Oni su zaslužili da im odamo priznanje, njihovo delo deo je našeg istorijskog identiteta i naše istorijske samosvesti i mi imamo obavezu da ne dozvolimo da se to zaboravi", kazao je Bjelajac.

Multimedijalna interaktivna izložba "Srbija 1915-1916" autora dr Dušice Bojić i muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića, nastoji da, kroz do sada neizlaganu arhivsku građu, artefakte i fotografije, što potpunije prikaže stradanje i značaj ovog perioda srpske istorije.

"Ovo je izložba o velikom vremenu, o vremenu velikih žrtvi kada su naši preci istrajali do kraja i pobedili", rekao je Damnjanović.

Koautor izložbe i direktor Istorijskog muzeja Srbije Bojić objasnila je da su interaktivnim instalacijama i 3D animacijom dopunili artefakte i naglasila da postavka pruža sliku vremena velike patnje srpskog naroda, uz nadu da će ona biti deo nastavnih jedinica učnika.

Izložba prikazuje događanja kada se Srbija, nakon velikih pobeda na Ceru, Drini i Kolubari 1914. godine i proklamovanja ratnog cilja zasnovanog na ideji oslobođenja i ujedinjenja celog srpskog naroda i srodnih južnoslovenskih naroda, suočila sa velikom epidemijom tifusa, diplomatskim pritiscima saveznika da se odrekne ratnog cilja, a potom, od početka oktobra 1915. i novim udarom brojno i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

Postavku upotpunjuje gostujuća izložba autora arheologa Muzeja vizantijske kulture dr Anastasiosa Antonarasa i dr Joanisa Mocianosa, koja obuhvata bogat fotografski i video materijal dopunjen originalnim artefaktima Istorijskog muzeja Srbije.

Direktorka Muzeja vizantijske kulture dr Agatoniki Cilipaku rekla je da izložbu čini arheološki materijal pronađen 2012. godine u nekadašnjem Sedesu (danas Termi) - deo opreme francuske poljske vojne bolnice iz 1916, formirane delom i od poljske bolnice Moravske divizije, kao i fotografije iz francuskih arhiva.

Antonaras je objasnio da je na izložbi prikazan Solun tokom Prvog svetskog rata kao grad gde je živelo 300.000 vojnika i samo 150.000 civila, te da im se pružila prilika da u Istorijskom muzeju Srbije naglase vezu eksponata sa jednom od dve srpske vojne bolnice koje su radile u Termi.

Dizajn postavki su osmislili Rastko Šurdić i Iva Jotić Lubura, dok su dizajn interaktivnih instalacija na izložbi "Srbija 1915-1916" kreirali Marko Todorović i Marko Savić.

Izložbe se realizuju u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja.

Izložba "Srbija 1915-1916" biće otvorena do septembra, a postavka "Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun" moći će da se pogleda do marta naredne godine.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva