:

:

TV Most

clock

Jun 29, 2018   21:53

0

232

Izložba "SAD-Srbija 1918-2018" u Istorijskom arhivu


Izložbu je otvorio američki ambsador Kajl Skot koji je rekao da mu je čast da bude na otvaranju izložbe koja govori o stogodišnjici odnosa Srbije i SAD, koliko je prošlo od kako se srpska zastava zavijorila na Beloj kući.




Vek kojim se izložba bavi obeležila su dva svetska rata, tokom kojih su vladali jaki saveznički odnosi Srbije i SAD, ali i dva različita društvena uređenja.



"Odnosi dve zemlje su bili obogaćeni i zbog ljudske veze između Amerikanaca i Srba, da ne govrimo o vašim velikanima koji su obogatili moju zemlju, kao što su (Nikola) Tesla ili (Mihajlo) Pupin, kao i Amerikancima koji su radili sve što su mogli da pomognu Srbiji", rekao je Skot.



Srećan sam što možemo toga da se sećamo, ali i da opet izgradimo najbolje odnose između naših zemalja, dodao je američki ambasador.



"Izložba je sjajna stvar i nadam se da će se i vama svideti kao što se meni sviđa", rekao je američki ambasador otvarajući izložbu.



Otvaranju izložbe je prisustvovao i ministar za rad Zoran Đorđević.



Izložba "SAD-Srbija 1918-2018, diplomatski i kulturni odnosi" predstavlja pokušaj da se, uzimajući u obzir sva ograničenja, prikažu najznačajniji momenti višedecenijske saradnje: prijateljstvo i nesuglasice, kulturne razmene i ekonomska saradnja, kao i fenomen globalnog američkog uticaja na ceo svet tokom 20. veka, koga pojedini autori nazivaju vekom amerikanizacije.



Na 24 panoa nalaze se kopije originalnih dokumenata, fotografija i novinskih napisa koji govore o susretima državnika, pomoći koju je američka strana pružala još od 1917, ali i nesporazumima u određenim istorijskim periodima.



Od prve srpske delegacije, koja je na tlo Amerike kročila 1917. mnoge značajne ličnosti sa obe strane, bilo iz sfere politike ili umetnosti, takođe ostavljaju trag u dokumentima koja često vrlo eksplicitno govore o vremenu u kom su nastala i okolnostima koje su preovlađivale u američko-jugoslovenskim odnosima. 



Period 1945-1980, odnosno vreme vladavine Josipa Broza Tita, zauzima značajno mesto na izložbi kao vreme burnih dešavanja na svetskoj političkoj pozornici.



Tito je sa predsednicima Sjedinjenih Američkih Država razmenio blizu stotinu poruka - pisama, imao šest susreta i razgovora, primio mnoge državne zvaničnike, naučnike i ličnosti iz javnog života. Sa ambasadorima SAD akreditovanim u Jugoslaviji imao je više od 50 razgovora.



Kulturna saradnja dve zemlje prikazana je na manjem broju panoa, shodno mestu koje je zauzimala u odnosima dvaju zemalja.



Na izložbi nije bilo moguće napraviti osvrt na vreme od 1987. do 2018. jer su dokumenta iz tog perioda, svakako najkomplikovanijeg od 1882. kada su uspostavljeni odnosi, još uvek nedostupna za naučna istraživanja.



Ceo projekat izložbe podržala je Ambasada SAD u Beogradu i ona će obići 15 gradova u Srbiji do kraja ove godine.



Izložba u Istorijskom arhivu Beograda trajaće do 6. jula.




 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva