:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2015   08:42

0

198

Izložba o Miji Aleksiću na festivalu u Puli

Producent je Kulturni centar Gornji Milanovac, gde je izložba o popularnom i cenjenom glumcu prvobitno postavljena. Zatim je obišla Kragujevac, Beograd, Novi Sad i Jagodinu, a sada će moći da je vidi i publika u Hrvatskoj, objavljeno je na sajtu Filmskog centra Srbije.

Izložba je pripremljena u septembru 2013. povodom 90. godišnjice rođenja Milosava Mije Aleksića (26. septembra 1923, Gornja Crnuća, opština Gornji Milanovac).

Realizovana je u saradnji sa porodicom Mije Aleksića, Narodnim pozorištem u Beogradu, Radio-televizijom Srbije, Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim muzejem Kragujevac i Muzejem pozorišne umetnosti Srbije.

Aleksić je ostvario niz značajnih uloga u pozorištu, na filmu, televiziji, radiju. Karijeru je započeo u pozorištu u Kragujevcu, a nastavio u Narodnom pozorištu u Beogradu, Jugoslovenskom dramskom i na drgim scenama.

Veliku popularnost stekao je u emisiji "Veselo veče" Radio Beograda i televizijskim serijama "Servisna stanica" i "Ogledalo građanina pokornog".

Filmski debi ostvario je 1950. godine u kratkometražnom filmu "Muva" Branka Ćelovića. Igrao je u više od 50 filmova.

Za svoje glumačke bravure dobio je mnogobrojne nagrade i najviša društvena priznanja. Preminuo je u Beogradu 12. marta 1995. godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva