:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 12, 2018   12:05

0

187

Izložba italijanske autorke o Srbima u Velikoj Hoči


Izložba "Prosvetli tamu" sa ukupno 91 fotografije Srba i Velike Hoče osvetljava ljudsku prirodu u patnji i stradanju, ali i borbu za goli opstanak i očuvanje nacionalnog identiteta na Kosovu i Metohiji.




Fotografije su nastale u leto 2016. godine u letnjem kampu "Igra Hoča" koje udruženje "Prijatelji Dečana" organizuje već pet godina.



Izabranih 12 portreta sa izložbe, čiji su autori umetnički fotograf Federika Troizi i kompozitor Đovani Lindo Fereti, predstavljaju snažan i upečatljiv prikaz "enklave trećeg milenijuma na balkanskoj vetrometini Evrope".



Umetnica Federika Troizi nazvala je učestvovanje u projektu iskustvom koje ju je, kako kaže, približilo samoj sebi.



"Želela sam da se približim stvarnosti koju ne poznajem i oklonostima koje su mnogo drugačije i teže od života u Italiji. Htela sam da isto omogućim i svom desetogodišnjem sinu kojeg sam povela u Veliku Hoču da vidi nešto drugo", kazala je Troizi.



Izložbu o Srbima u Velikoj Hoči tokom prošle godine videlo je nekoliko hiljada posetilaca u sedam gradova Italije. 



Kustoskinja izložbe Jasmina Andonović kaže da su posetioci u Italiji vrlo emotivno reagovali na portrete iz enklave.



To je potvrda da je Federikina ideja uspela. Ona je sa emocijama prišla svim tim ljudima, a ono što su oni njoj "pozajmili" vratilo se kroz reakciju publike u Italiji koja je imala snažne doživljaje na izložbi, rekla je Jasmina Andonović.



Deo postavke "Prosvetli tamu" posetioci mogu da vide do 14. januara u Etnografskom muzeju, a planiranio je da se sa pričom o Srbima u Velikoj Hoči ove godine upoznaju i Novosađani.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva