:

:

TV Most

clock

April 21, 2018   12:05

0

216

Izložba "Istraživačka stanica Petnica - 35 godina"


Postavka predstavlja ilustrovani pregled najvažnijih aktivnosti Petnice u formi posebno oblikovanih postera i fotografija, kao i deo naučnih zbirki i tematskih kolekcija Istraživačke stanice.


Kao poseban deo izložbe biće predstavljeno i više hiljada samostalnih istraživačkih projekata polaznika obrazovnih programa IS Petnica.


 


Istraživačka stanica Petnica je najuspešniji eksperiment u obrazovnom sistemu Srbije u poslednjih nekoliko decenija, ističu iz SANU.


 


Primenjujući eksperimentalne metode rada, stavljajući znanje ispred sertifikata, diploma i krutih nastavnih programa, podstičući kreativno razmišljanje i zaključivanje i mešajući različite starosne grupe, Petnica pokazuje da je moguće organizovati drugačiji nastavni proces dajući prioritet motivaciji učesnika umesto formalnog pritiska.


 


Iako je motivacija važan ulazni kriterijum kod formiranja učeničkih grupa, u Petnici se velika pažnja posvećuje razvijanju zainteresovanosti učenika za uspešno uključivanje u složenije naučne procese, sve do samostalnog postavljanja istraživačkih projekata kroz koje će ovladati različitim metodama i tehnikama istraživanja, uz suočavanje sa predvidivim i nepredvidivim teškoćama.


 


Cilj obrazovnih aktivnosti IS Petnica jeste razvijanje logičkog mišljenja, procesa zaključivanja te uočavanje i rešavanje problema, što je udaljava od ustaljenih nastavnih metoda, ali i predstavlja potencijal za kvalitativne promene obrazovnog sistema, koje nameće ubrzan naučni i tehnološki razvoj.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva