:

:

TV Most

Foto: Freska u crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu

clock

Mart 14, 2015   12:05

0

256

Izložba fresaka iz crkve Bogorodice Ljeviške

Kopije malog formata slikarstva iz Ljeviške koje su izradili kopisti fresaka Zdenka i Branislav Živković, za osnovni cilj imaju predstavljanje detalja koji se često ne zapažaju u okviru složenih scena.

Na izložbi u Svetosavskom domu biće izloženo odabranih 30 od ukupno 148 kopija malog formata, koliko su ih Zdenka i Branislav Živković izradili.

Na ovaj način posetioci će moći da po vertikali, počev od detalja sa predstavom Hrista Pantokratora, do zone stojećih figura i horizontali, od predstava iz oltara do tema iz spoljne priprate, steknu utisak o velelepnom slikarstvu Bogorodice Ljeviške.

Kompleksno zdanje sa zvonikom na zapadnoj fasadi, Bogorodica Ljeviška, saborna je crkva grada Prizrena.

Crkva je oslikana u periodu od 1310. do 1313. godine, a pouzdano se zna da su Evtihije i Mihailo Astrapa bili slikari angažovani od strane kralja Milutina da oslikaju ovaj velelepni hram.

Reč je o slikarstvu takozvanog narativnog stila u kojem vlada težnja ka detaljnom ilustrovanju teksta. Dinamična kompozicija sa naglašenim kontrastima jasnih boja prepoznatljiva je u ovom izuzetnom živopisu.

Pod sloganom "Da se ne zaboravi“ od 2004. svake godine se obeležava izložbama godišnjica pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, sa posebnim naglaskom na ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa.

Izložbe pod sloganom "Da se ne zaboravi“ se realiuzuju pod pokroviteljstvom Patrijarha srpskog i uz pomoć Kancelarije za vere Republike Srbije.

Izložba će biti otvorena do 31. marta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva