:

:

TV Most

clock

Mart 17, 2017   12:05

0

121

Izložba "Da se ne zaboravi" u kripti Hrama Svetog Save

Izložba kopija fresaka sačinjena je od radova studenata Visoke škole za umetnost i konzervaciju Srpske pravoslavne crkve, a njihov zadatak je bio da savladaju slikarski postupak, pre svega spomenika iz prve dve dekade 14. veka, kao i onih potonjih koji su bili na tragu tog stila.

Njihov rad se tokom dve godine odvijao u Galeriji fresaka, ali je otežan ponavljanjem dela preko postojećih kopija, a ne originala.

U saradnji sa Visokom školom za umetnost i konzervaciju SPC obrađene su i freske iz Banjske.

U okviru obeležavanja 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, predstavljena je i knjiga Roksande Timotijević "Starine Prizrena".

Reč je o svojevrsnoj enciklopediji grada Prizrena, rekla je Tanjugu Jelena Timotijević, istoričarka umetnosti.

"Timotijević je sabrala sva dela umetnosti Prizrena, bilo da se radi o pravoslavnim, katoličkim ili muslimanskim spomenicima kulture", rekla je ona.

Kaže da je Roksanda Timotijević bila svojevrsni poznavalac kulturnog nasleđa Prizrena i da ima popis svih spomenika do 1999. godine kada je zbog događaja na Kosovu i Metohiji morala da napusti tu teritoriju.

Otvaranju izložbe prisustvovao je patrijarh Irinej, kao i mnogobrojno sveštenstvo.

Na današnji dan navršava se 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset verskih objekata.

U talasu nasilja na KiM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili sa lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva