:

:

TV Most

clock

Jul 11, 2017   12:05

0

194

Izložba Arhiva Srbije u Trstu

U uvodnoj reči Paride Karnjeluti je istakao značaj izložbe koja je nastala u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i kao rezultat saradnje Arhiva Srbije, Regionalne skupštine Friuli Venecija Đulija i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu. Otvaranje izložbe u okviru rada Samita zemalja Zapadnog Balkana predstavlja događaj koji je ne samo deo Samita, već ima i veliki značaj za sam grad i srpsku zajednicu kao važan činilac u životu grada i cele regije.

Dr Miroslav Perišić je naglasio da izložbena postavka prati istoriju Srbije i sudbinu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a da su posebne tematske celine posvećene srpsko-italijanskim odnosima i srpskoj zajednici u Trstu u periodu od 1914. do 1918. godine. Posebna pažnja posvećena je dokumentima koji svedoče o primerima stradanja, humanosti i solidarnosti, a odnose se na rad Valjevske bolnice 1914–1915, školovanje srpskih đaka i studenata u Italiji, kao i na svedočanstva o pritiscima kojima je bila izložena srpska zajednica u Trstu od strane austrougarskih vlasti.

Zlatimir Selaković je, podsećajući na značaj, brojnost i trajanje srpske zajednice u Trstu, naveo i da je izložba "Srbija i Srbi 1914–1918" nastavak ranije uspostavljene saradnje Arhiva Srbije, ne samo sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom, već i sa kulturnim ustanovama grada Trsta, a koja je realizovana putem brojnih programa među kojima je i izložba "Ljudi Svetog Spiridona. Srbi u Trstu 1751–1914", održana 2009. godine na gradskoj tvrđavi San Đusto u Trstu.

Emilijano Edera je istakao doprinos koji je u organizaciji izložbe imao Franko Jakop (Franco Iacop), predsednik Regionalne skupštine Friuli Venecija Đulija, koji je tokom aprila 2017. godine posetio Arhiv Srbije i tom prilikom na konferenciji za medije, zajedno sa ministrom kulture i informisanja Republike Srbije Vladanom Vukosavljevićem, najavio održavanje izložbe.

Na izložbi će biti predstavljena arhivska građa iz fondova i zbirki Arhiva Srbije i Arhiva Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu. Izložbenu postavku prati bogato ilustrovani, dvojezični katalog na srpskom i italijanskom jeziku. Autori izložbe i kataloga su dr Miroslav Perišić i Jelica Reljić, arhivski savetnik.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva