:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2017   12:05

0

179

Izlaznost na izborima u Makedoniji 27,11 odsto do 13.00h


Pema Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije, lokalni izbori se odvijaju bez posebnih problema ili bilo kakvog narušavanja, dok su gradjanske organizacije Most i Civil objavile da su njihovi posmatrači zabeležili veći broj nepravilnosti na izbornim mestima.



Registrovano je, kako su navele te NVO, više nepoštovanja postupka glasanja od strane biračkih odbora, problemi sa izbornim materijalom, problemi koje su izvala neovlaščena lica, nepoštovanje postupka glasanja i problemi koje su izazvali glasači.



U Makedoniji se danas od 7.00 do 19.00 održava prvi krug lokalnih izbora na kojima se biraju gradonačelnici i odbornici u 80 opština i Gradu Skoplju.



Pravo glasa ima 1.814.644 gradjana, koji mogu da se  izjasne za 260 kandidata za gradonačelnike i za liste odbornika, koji se biraju po proprcionalnom sistemu. Na izborima učestvuje 19 partija i koalicija i 64 nezavisna kandidata.



Šesti lokalni izbori u Makedoniji sprovode se na 3.480 biračkih mesta, a nadziru ih posmatrači OEBS-a i nekoliko nevladinih organizacija i ambasada.



Drugi krug izbora za gradonačelnike, koji se biraju po većinskom sistemu, biće održan za dve sedmice, 29. oktobra.



Na jednom glasačkom mestu u Skoplju danas su se potukla dva muškarca, preneli su lokalni mediji. Kako se navodi, dvojica glasača su prvo počela dad se guraju, nakon čega su razmenili i udarce.



Tuča se dogodila na glasačkom mestu za lokalne izobre u Osnovnoj školi "Petar Zdravskovski Penko", a odmah je reagovalo policijsko obezbedjenje koje je napravilo zapisnik.



Škola se nalazi izmedju dve skopske opštine, Butel i Čair, i na tom glasačkom mestu glasaju meštani obe opštine.



U Makedoniji se danas od 7.00 do 19.00 održava prvi krug lokalnih izbora na kojima se biraju gradonačelnici i odbornici u 80 opština i Gradu Skoplju 



Prema Državnoj izbornoj komisiji, izlaznost do 10.00 bila je 8,98 odsto.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva