:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2017   12:05

0

155

Izgrađena postrojenja za odsumporavanje blokova B1 i B2 u Kostolcu

Ana Branbić je novinarima rekla da je u toku probni rad i da očekuje uskoro i dobijanje upotrebne dozvole.

Podsetila je da će ista kineskom kompanija CMEC graditi i novi blok B3 od 350 megavata.

Istakla je da će to biti značajno za povećanje kapaciteta srpskog energetskog sektora.

"Kao vlada smo srećni što možemo da ugostimo kinesku delegaciju. Kina je veliki partner Srbije. Radadimo na ozbiljnim projektima, a jedna od njih je TE Kostolac", rekla je Brnabić.

Brnabićeva je ukazala da će sa kineskom delegacijom posetiti i "Železaru Smederevo", koja je jedan od najveć uspeha saradnje Kine i Srbije.

"Zadržali smo više od 5.000 radnih mesta. Železara doprinosi indirektno sa 18.000 radnih mesta", naglasila je premijerka.

Istakla je da pored ta dva projekta Kina i Srbija sarađuju i u širokom spektru drugh projekata, od turizma do infrstrukture.

"Tu je jedan od najzačajanijih projekata modernizacija pruge Beograd - Budimpešta, tu je i nadamo se od jeseni i direktan let Beograd - Peking. Veliki pomak je ostvaren i u saradnji u oblasti poljoprivrede. Počeli smo puno da razgovaramo i o kulturnoj saradnji", rekla je premijerka.

Brnabićeva dodaje da će biti izgrađen i kineski kulturni centar.

"Važno je da je Srbija jedna od centralinih zemalja za Kinu u njihovom globalno projektu "Jedan pojas - jedan put" i da smo mi upravo pozicionirani kao zemlja koja je centralna za saradnju između EU i Kine, što je velika privilegija i svakako veliki podsticaj za našu privredu", zaključila je Brnabićeva.

Radovi na izgradnji sistema odsumporavanja za blokove B1 i B2 zvanično su počeli 1. maja 2014.

EPS i Kineska kompanija CMEC počeli su u januaru 2017. montažu savremenog BTO sistema, rotornog bagera, na površinskom kopu "Drmno" u Kostolcu, čime je počela druga faza modernizacije termolektrane Kostolac, a vrednost celog projekta je 715,6 miliona dolara.

Počeli su radovi na montaži rotornog bagera, koji je deo projekta izgradnje trećeg bloka u TE Kostolac B od 350 megavata.

To će biti prvo veliko energetsko postrojenje koje će Srbija dobiti posle tri decenije.

Blok B bi trebalo da bude završen 2020. godine.

Reč je o šestom rotornom bageru čija je vrednost 123 miliona dolara, a sa kojim se stvaraju uslovi za poboljšanje proizvodnje uglja na kopu "Drmno" sa sadašnjih devet na 12 miliona tona godišnje.

Kompletan posao vodi kineska kompanija CMEC sa svojim podizvođačima, među kojima su nemački "Krup", austrijski "Sandvik" i srpske firme iz oblasti elektrogradnje i mašinogradnje.

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije Kostolca, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i proširenje kopa "Drmno", vredna je 715.6 miliona dolara, od čega je kredit kineske Eksim banke 608 miliona dolara, a preostali novac obezbeđuje EPS iz svojih sredstava.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva