:

:

TV Most

clock

Avgust 13, 2017   12:05

0

121

Izetbegović: Odnosi BiH i Srbije se popravljaju

Izetbegović je to rekao u intervjuu za bosanski portal Faktor, odgovarajući na pitanje da li smatra da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naglas izgovara ono što Vučić misli.

"To ide jako sporo. Pred nama je još mnogo otvorenih, nerešenih pitanja, kako u odnosima dve države, tako i u odnosima dva naroda. Trebali bismo ih brže rešavati. S politikom kakvu vode Dodik i slični njemu, i s takvom retorikom, to će teško ići i verujem da je i Vučić svestan toga. Dodik je naprosto postao paradigma konflikta, i Vučić mora biti svestan činjenice da svaki plan koji se pravi sa Dodikom, sam po sebi nosi negativan naboj", rekao je Izetbegović.

Govoreći o najavi Dodika da će Beograd i Banja Luka uskoro formirati timove stručnjaka koji će raditi na pisanju teksta "zajedničke deklaracije o delovanju za opstanak Srba", a koga je pisac Filip David uporedio sa memorandumom SANU od pre 30 godina, Izetbegović je kazao da su istorijska iskustva sa memorandumima i deklaracijama koje se pišu u Beogradu "zaista loša".

"Å ta se želi ovaj put još je nejasno. Videćemo da li će taj dokument biti namenjen za amortizovanje reakcija na unutrašnjem planu u Srbiji zbog najave promene kursa u odnosima s Kosovom ili je zaista reč o tome što govori gospodin David, ali i drugi. Imajući u vidu sve sukobe kroz koje su narodi Balkana prošli u proteklim decenijama, u kojima su srpske vođe i intelektualci imali centralnu ulogu, najbolji način da se Srbi zaštite jeste da njihovi lideri prestanu sa pravljenjem planova koji ugrožavaju ili potcenjuju druge", rekao je lider SDA.

Kako je rekao, šta god da bude "BiH i Bošnjaci znaće da reaguju na pravi način".

"Loša je poruka to što je najavljeno da će deklaraciju koja se odnosi isključivo na srpski narod usvajati i Narodna skupština RS. Entitet RS, kao deo BiH, i njegova skupština, ne pripadaju samo srpskom narodu, nego i Bošnjacima i Hrvatima", rekao je on i dodao da je BiH nadživela i one pre njega, pa će nadživeti i njega i njegove praunuke.

Prema njegovim rečima, Dodikova politika će postupno izgubiti snagu i usporiće se kao mašina kojoj ponestaje goriva.

"I pokazaće se da je ono što izgleda kao Dodikova snaga, ustvari bila njegova glavna slabost. A to je nekontrolisana, diktatorska vlast u Republici Srpskoj", zaključio je Izetbegović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva