:

:

TV Most

clock

Jul 26, 2017   12:05

0

116

Izetbegović i Radončić ne dolaze u Mostar

Izetbegović, naime, smatra da je neophodno i jedino primereno da se što pre u institucijama BiH organizuje sastanak s ciljem ubrzanja sprovođenja Reformske agende i procesa evropskih i evroatlanskih integracija BiH na kojem bi učestvovali predsednici svih političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou, ili u širem formatu s predsednicima svih parlamentarnih političkih stranaka koje su 2015. godine potpisale Izjavu o spremnosti BiH na sprovođenje Reformske agende.

Kako je saopšteno iz SDA, Izetbegović smatra da je neprimereno razgovarati u krnjem sastavu i u atmosferi u kojoj neki od najavljenih učesnika sastanka koordinirano ruše Savet ministara i druge institucije BiH.

Prema pisanju Avaza, na sastanak neće otići ni Radončić, koji je, kako se navodi, u telefonskom razgovoru sa Čovićem izneo pretpostavku da očekuje da će Izetbegović otkazati svoj dolazak na način da, kako je rekao, zaoštrenom retorikom nastavi predizbornu kampanju koju već mesecima preuranjeno vodi.

Radončić je Čoviću saopštio da ni on neće doći na radni ručak u Mostar ukoliko se tamo ne pojavi i predsednik SDA Bakir Izetbegović, jer se time gubi politički kapacitet i smisao cele namere da se razgovara u što širem sastavu.

I odluka predstavnika Saveza za promene da zbog prisustva predsednika Milorada Dodika ne idu u Mostar, "jer je inače ovakva vrsta susreta besmislena", je dodatno doprinela da Čovićeva inicijativa najširih konsulatacija ne bude realizovana.

Čović je, naime, najavio sastanak dela predsednika političkih stranaka u BiH, koji bi trebalo da bude održan u Mostaru, a na kojem bi se razgovaralo o preuzetim obavezama kada je u pitanju put BiH ka EU.

Na sastanku koji je nazvao "prijateljskim ručkom" trebalo je da prisustvuju sva tri člana Predsedništva BiH, Milorad Dodik i Fahrudin Radončić.

Na sastanku neće biti predstavnici Saveza za promjene koji čine vlast na državnom nivou.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva