:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2015   15:00

0

175

Izdavačka kuća "Prosveta": Ponovo Plava ptica



Rođena Mostarka Bajin Đukanović (1952) je diplomirala jugoslovensku književnonst na beogradskom Filološkom fakultetu a od 1973. objavljuje pesme za decu u časopisima za najmlađe ( "Poletarac", "Zmaj", "Politika za decu"...) .

Do sada je objavila 12 knjiga poezije, a njena knjiga "Kutijica za svica" (2010. u izdanju "Booklanda") uvrštena je u ediciju "100 knjiga književnosti za decu". Za svoju poeziju dobila je niz nagrada među kojima su "Zlatne strune Smedereva", "Dositej", "Zmajev pesnički štap"...

U zbirci "Dan od leta" koju je uredio generalni direktor "Prosvete" Dragan MIlenković a recenziju je napisao živi klasik proze za decu Gradimir Grada Stojković, autor ilustracija je Srđan Pečeničić.

Prema rečima Milenkovića "Prosveta" u kojoj je od njenog osnivanja uvek svoje mesto imala književnost da decu i mlade rešila je da nastavi sa tom važnom kulturnom misijom jer preko knjiga se formiraju nove generacije čitalaca a edicije kao što su "Kadok" ili " Plava ptica" su odgajile brjne generacije mladih čitalaca.

"Dinamični, duhoviti, zabavni, puni života, ali ponekad i setni-takvi su stihovi u zbirci 'Dan od leta' ", ocenio je MIlenković i dodao da su glavne ličnosti u ovoj knjizi: "deca, cveće,životinje,priroda, škola-naš život".

"Sve se manje piše o deci, sve se manje piše za decu, sve se manje razgovara sa decom", konstatovao je Milenković i nastavio "da je to bio podstrek za redakciju da obnovi 'Plavu pricu' da se takav negativni trend makar na trenutak zaustavu".

On smatra da je autorka svojim stvaralašstvom dokazala da bitka za decu nije izgubljena i da u njenim stihovima ima nečeg "zmajevskog" u sebi, imaju melodiju, raspoloženje, lako se pamte kao besmrtna poezija Jovana Jovanovića Zmaja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva