:

:

TV Most

clock

Mart 23, 2015   19:54

0

134

Izdavači traže izmene u modelu otkupa knjiga

Izdavači okupljeni u UPIS-u smatraju da je otkup knjiga za republičke biblioteke vrlo važan instrument kulturne politike i ne bi smeo da predstavlja nestručno i neodgovorno popunjavanje bibliotečkih fondova. Zbog toga se Udruženje zalaže za uvođenje kontrole kvaliteta otkupa i zaštite javnog interesa u bibliotekama.

"Podsećamo da je protekli period zahvaljujući pribavljanju knjiga putem javnih nabavki u potpunosti bio podređen ispunjavanju administrativno tehničkih procedura, a ne izboru kvalitetnih naslova", navodi se u saopštenju UPIS-a.

Na nedavno održanoj skupštini Udruženja, izdavači su konstatovali da se otkup knjiga za javne biblioteke u Srbiji umnogome udaljio od svoje osnovne funkcije, da u praksi pokazuje velike nedostatke i da nije koristan ni čitaocima ni bibliotekama ni izdavačima.

Tako se, navode iz UPIS-a, sve češće događa da su prema sadašnjem načinu otkupa važne oblasti poput poezije, drame ili humanistike potpuno zanemarene.

UPIS stoga predlaže neizostavno proširenje broja članova Komisije po oblastima stručnosti sa sadašnjih pet na sedam članova sa većim brojem stručnjaka iz oblasti na koje se odnosi otkup knjiga, dodatan otkup stručnih knjiga za sve biblioteke ustanova kulture u Srbiji, kontinuiran celogodišnji rad stručne komisije.

Izdavači traže otkup koji bi bio raspisivan dva puta godišnje - u maju i novembru, da se minimalno 30 odsto otkupa sprovodi samo na osnovu odluka stručne komisije a 70 odsto prema postojećem dvostepenom modelu (izboru javnih biblioteka na osnovu šireg predloga stručne komisije).

U UPIS-u smatraju i da je neophodno ukinuti rabat po kome je Ministarstvo kulture u protekle tri godine otkupljivalo knjige za javne biblioteke: umesto 40 odsto osnovnog rabata i 60 odsto rabata za kapitalna izdanja koja su delimično podržale neke domaće ili inostrane institucije, UPIS predlaže 30 i 40 odsto.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva