:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 09, 2015   12:05

0

139

Izdato za 30 odsto više građevinskih dozvola

Mihajlović je rekla da se za sada uspelo u prvom koraku dobijanja svih građevinskih dozvola i navela primer Beograda, koji je uspeo da daje građevinske dozvole za manje od pet dana, a da sada sledi drugi, elektronski deo - da se jednim "klikom" dođe do elektronske dozvole.

Postojaće elektronski potpisi, elektronski će se dostavljati projekat za građevinsku dozvolu, a biće moguće pratiti svakog trenutka, bilo na računaru, bilo putem sms na telefonu, gde ide predmet i elektronski na mejl dobiti građevinsku dozvolu, objasnila je Mihajlović u Jutarnjem programu TV Pink.

Mihajlović je, govoreći o rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja, najavila da će elektronska građevinska dozvola da utiče na tek sledeće godine u izveštaju Svetske banke, jer se on daje u novembru.

Govoreći o legalizaciji, odnosno ozakonjenju objekata, Mihajlović je istakla da je reč o procesu, koji je u interesu građana i da je javni interes države da se konačno reši pitanje nelegalno izgrađenih objekata.

"Ukoliko ste, na primer, napravili nelegalno, bilo da je to zgrada, bilo da je to terasa, šta god to bilo, dolazi inspekcija, daje vam rešenje o rušenju i nalaže vam kroz to rešenje da krenete u proces ozakonjenja ili legalizacije", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da je država omogućila da se na najlakši, najjednostavni i najjeftiniji mogući način ozakoni objekat i da je cilj da država konačno zna šta ima na svojoj teritoriji.

"Imamo milion i po nelegalno izgrađenih objekata i dve grupe ljudi - 700.000 onih koji su već po prethodnim zakonima podneli neku dokumentaciju", precizirala je Mihajlović i dodala da oni plaćaju samo svoju fiksnu taksu.

Mihajlović je dodala da postoje drugi, više od 700.000 koji su nastavili da rade nelegalno, da kod njih dolazi inspekcija i izdaju rešenje o rušenju u kojem piše da su dužni u roku od sedam do 10 dana da pokrenu proces ozakonjenja i da se u roku od 30 dana ozakone.

Ministarka je rekla da očekuje da će zakon biti u primeni do 10-og, odnosno 15-og novembra i da će na dan kada se zakon bude usvojio biti urađeni satelitski snimci cele Srbije.

Ministarka je najavila direktne letove za Sjedinjene Američke Države koje očekuje od marta, da će biti nekoliko puta nedeljno, a za sada je gotovo sigurna destinacija Njujork.

Mihajlović je istakla da će ove godine biti završena obnova pruga na kojima će vozovi saobraćati brzinom do kilometara na sat, da Srbija ima nove vozove i precizirala da govori o prugama Inđija - Golubinci, Beograd - Pančevo, gotovo po celoj Srbiji, pogotovu duž Koridora 10.

"Mi ćemo u roku od tri godine imati rekonstruisanih ili modernizovanih 500 kilometara pruge", najavila je Mihajlović i dodala da je tu i novi projekat Beograd - Budimpešta.

Na pitanje da li će biti izbora ili rekonstrukcije Vlade Srbije, Mihajlović, koja je i potpredsednica Srpske napredne stranke, odgovorila je da svako mora da radi svoj posao i da pitanja da li će biti izbora ili neće i da li će biti rekonstrukcije, to mora da bude po strani.

Važne su odluke pred Srbijom, koja mora da se bori vezano za neulazak Kosova u UNESKO da reforme nijednog trenutka ne trpe zbog bilo kakve priče, naglasila je Mihajlović i dodala da se projektuje da će privredni rast biti preko 1,5 odsto.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva