:

:

TV Most

clock

Maj 13, 2016   12:05

0

123

Izborna komisija: U Makedoniji nema uslova za izbore 5. juna

DIK je najavio da će o tome obavestiti predsednika makedonskog parlamenta Trajka Veljanovskog koji bi na osnovu toga mogao da sazove Sobranje koje je raspušteno zbog održavanja izbora i da promeni odluku o izborima, odnosno da ih odloži.

Izborna komisija je tu odluku donela pošto su tri od četiri najveće makedonske partije potvrdile da neće učestovovati na izborima, jer za to ne postoje regularni uslovi.

Odlaganje izbora, uz ukidanje abolicije za političare, uslov je koji je opozicioni SDSM postavio za nastavak političkih pregovora o rešavanju krize.

Izborne liste u zakonskom roku podnela je jedino vladajuća VMRO - DPMNE Nikole Gruevskog, dok to nisu uradile najveća opoziciona partija, Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, koalicioni partner VMRO - DPMNE albanska Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija i opoziciona Demokratska partija Albanaca (DPA) Menduha Tačija.

Inače, Evropska unija i SAD zapretile su da izbori na kojima ne budu učestvovale sve stranke potpisnice Dogovora iz Pržina neće priznati i pozvali su makedonske političare da nađu rešenje kako bi se odložili izbori 5. juna i povukla abolicija za političare, kao i da se nastavi sprovođenje Dogovora iz Pržina koji je trenutno blokiran.

"Ne vidimo da su napravljeni minimalni uslovi za verodostojne izbore 5. juna koje bi međunarodna zajednica priznala", ponovila je EU.

U rešavanje duboke političke krize direktno se uključila i Nemačka, čiji je specijalni predstavnik Johan Hajndl boravio u Skoplju.

"Nema mnogo vremena da se reši kriza", saopštio je je Hajndl posle sastanka sa četiri makedonska lidera i najavio da će uskoro ponovo doći u Skoplje.

DUI je podnela inicijativu Ustavnom sudu Makedonije da se samoraspuštanje parlamenta oceni kao neustavno, što bi, prema nekim pravnicima, omogućilo da se sazove Skupština i odlože izbori koji su glasovima vladajuće većine zakazani za 5. jun.

Izbori su prvo, prema Dogovoru iz Pržina, trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, pod pritiskom SAD i EU, koje su, kao i makedonska opozicija, smatrale da nisu ispunjeni svi uslovi za fer i kredibilne izbore.

Politička kriza u Makedoniji, koja je podelila zemlju na dva tabora, počela je pre skoro dve godine kada SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO - DPMNE da je lažirala izbore.

Kriza je dodatno zoštrena odlukom predsednika Đorđa Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode postupci, među kojima su velikim delom oni koji su povezani sa aferom prisluškivanih razgovora u koje su umešani funkcioneri vladajuće stranke VMRO - DPMNE i makedonske vlade.

Izvor: RTS, Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva