:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Mart 18, 2018   12:05

0

163

Izbor zanimanja, pitanja i dileme pred budućim srednjoškolcima


Neko od malih nogu zna čime će se baviti u životu, a druge, opet, ta dilema muči do pred sam upis u srednju školu. Takvima pomažu testovi profesionalne orijentacije. Stručnjaci, koji se tim poslovima bave pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje, rade punim kapacitetima i od početka školske godine - testirali su oko 300 osmaka i 80 buducih brucoša.


Gostujući u Dnevniku RTS-a, psiholog Nacionalne službe za zapošljavanje Ivana Božić kaže da su današnje generacije svesne ozbiljnosti odluke, dobro su informisani o raznim mogućnostima a roditelji su motivisani da ih dovedu.


Govoreći o tome koje su njihove dileme, da li se češće odlučuju za zanimanja koja donose siguran posao i dobru zaradu ili vode računa o ličnim afinitetima, Božić kaže da ima i jednog i drugog.


"Neki dolaze baš rukovodeći se time da pronađu to nešto što iskuljčivo donosi dobru zaradu i ne vode toliko računa o nekim svojim jakim stranama, intersovanjima, kažu samo razmišljam o tome da je to isplativo, a sa druge strane imate one koji baš idu srcem i prate svoja interesovanja, a ne vode računa da nekad postoji zdravstveno ograničenje za neki posao, nedostaju neke sposobnosti, neki predmet baš ne ide od ruke i pored velike ljubavi - razne su kombinacije", rekla je Božić.


Mnogo je važno da imaju što više informacija da negde znaju sponu u smislu koji su to potencijali potrebni, koja su interesovanja važna, koje su jake strane sposobnosti, veštine značajne da bi uspešno radili u nekim zanimanjima i poslovima, ali sa druge strane znate šta je tipično radno mesto koje vodi neki obrazovni program.


Govoreći o tome da li izabrati dobar posano znači raditi najlakše i najbolje taj posao, Božić kaže da može i tako da se kaže.


"Ko se nađe u nekom poslu manja je šansa i za stres, veće je zadovoljstvo u radu", istakla je Božić.


Prema njenim rečima, svako od nas bi mogao biti uspešan u čitavom nizu nekih zanimanja, a u nečemu što bi nam manje prijalo ne bi se baš toliko dobro snašli.


Treba mnogo osluškivati neka intersovanja u slobodno vreme, u mladom uzrastu, mnogi imaju hobije, imaju vanškolske aktivnosti - što rado rade u slobodno vreme, svakako tu su i školski predmeti koji idu od ruke - o svemu povesti računa, istakla je psiholog.


Odgovarajući na pitanje kako roditelji treba da se ponašaju, da li i do koje mere treba da utiču na odluku deteta, Božić kaže da ima takve dece ali i dece koja znaju šta hoće i šta žele ali možda zbog nekih drugih okolnosti, najbolje namere roditelja, zbog porodične tradicije - svakako najbolja namera njihova je ta koja navodi roditelje da predlože nešto drugo.


"Treba se uzdržati od nekog jakog pritiska, treba stvoriti mladoj osobi priliku da što više sazna, može da popriča sa nekim ko radi u zanimanju za koje se zanima, da vidi to zanimanje u realnim uslovima, da postavi neka pitanja", kaže Božić.


"Sve treba to imati u vidu i uzdržati se od jakog pritiska", zaključila je Božić.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva