:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 14, 2018   12:05

0

192

Izbor članova Predsedništva BiH


Valentin Incko je opet naljutio Milorada Dodika, ovaj put najavom da bi mogao da nametne promene izbornog zakona. "Visoki predstavnik ne može nametati ništa", rekao je predsednik RS.



Naljutio je Incko i HDZ u BiH, koji smatra da su intervencije visokog predstavnika zemlju i dovele u ovu poziciju.



Između građanskog i nacionalnog principa su predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Hrvati ne žele novog Željka Komšića, odnosno da im Bošnjaci biraju člana državnog vrha.



"Gospodin Čović pokušava da nametne to pitanje kao pitanje svih pitanja", kaže Izetbegović.



Član Predsedništva iz reda hrvatskog naroda ukazuje na značaj izbora predstavnika.



"Ukoliko dozvolimo situaciju u kojoj jedan narod ne može izabrati predstavnika koji će predstavljati njegovu volju u institucijama države i relevantnim procesima odlučivanja, onda taj narod nije konstitutivan, ni ravnopravan, a, na kraju, ni slobodan", rekao je Čović.



Asistent na Fakultetu političkih nauka Despot Kovačević smatra da hrvatski zahtevi imaju smisla.



"Bilo bi logično da hrvatskog člana Predsedništva, pored toga što je nužno da bude Hrvat, bira hrvatski narod u BiH, tako da ovi predlozi iz ugla hrvatskog naroda imaju i te kako smisla, pre svega u tom bosanskom aranžmanu", rekao je Kovačević.



Želja da isključivo Hrvati biraju Hrvata u Predsedništvu BiH za Izetbegovića je u koliziji sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava. Podseća na primer Sejdić–Finci, pripadnike nacionalnih manjina koji nisu mogli da budu birani u Predsedništvo i Dom naroda, što je sud okarakterisao kao diskriminaciju.



Zijad Bećirović, analitičar iz Sarajeva, smatra da je cilj "previranja u vezi sa izbornim zakonom BiH koje su pokrenuli Dragan Čović i HDZ" destabilizacija.



Promene koje predlaže HDZ, Milorad Dodik, koji će se kandidovati za člana Predsedništva, – podržava. Mladen Ivanić, koji je takođe najavio kandidaturu, smatra da Srbi ne bi trebalo u to da se mešaju.



"Bosna se sama urušava, ona je besmislena zemlja, to se vidi. Ja ću u Predsedništvu pokušati dvadesetak dana da napravim nešto od te zemlje, ako ne uspem – šta ću tu", pita Dodik.



Analitičar Saša Adamović smatra Dodikovu ideju "izuzetnim političkim manevrom.



"Njegova ideja da postane član Predsedništva mogla bi da bude izuzetan političi manevar, da na taj način obezbedi svog predstavnika u Predsedništvu, a da se posle nekoliko meseci povuče na mesto predsednika vlade RS", rekao je Adamović.



U prvom slučaju, a ako bude izabran, u duhu poznatog stava prema zajedničkim institucijama, Dodik je najavio da će mu kancelarija biti u Istočnom Sarajevu, a da će sednicama Predsedništva prisustvovati video-linkom.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva