:

:

TV Most

clock

Septembar 16, 2015   12:05

0

169

Izbeglice probile ogradu,policija ih rasterala

16.00 - Mađarska policija suzavcem i vodenim topovima rasterala migrante nakon što su probili ogradu i ponovo zatvorila kapiju na prelazu Horgoš 2, javlja reporter RTS-a.

15.30 - Prva presuda po novom mađarskom zakonu. Iračanin Svadi Talib proglašen krivim za ilegalni prelazak preko mađarske granice i biće proteran, javio je Rojters.


15.00 - Izbeglice probile ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2 pokušavajući da uđu u Mađarsku, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Mađarska policija i dalje ne dozvoljava prolaz preko graničnog prelaza Horgoš. Kako javlja reporter RTS-a, policija je dovezla vodene topove i oklopna vozila na prelaz Horgoš 2. Stanje na tom prelazu je prilično haotično, pošto je mađarska policija upotrebila suzavac, jer je grupa izbeglica probila ogradu. To područje nadleću i policijski helikopteri.

Mađarska policija je otvoreno zapretila da će primeniti silu, ukoliko izbeglice pokušaju da uđu na mađarsku teritoriju. Izbeglice protestuju zahtevajući da Mađari otvore granični prelaz.

Jedna grupa izbeglica probila je nešto pre 15 sati ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2 i tu se zadržala zbog velikog broja pripadnika mađarske policije s druge strane.

Mađarska je zatvorila svoje granice u ponedeljak u ponoć nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog ko pokuša da je ilegalno pređe.
Ni prelaz Bački Vinogradi–Ašothalom jutros nije otvoren. UNHCR procenjuje da je na potezu između prelaza Horgoš 1 i Horgoš 2 između dve i tri hiljade izbeglica.

Veoma mali broj ljudi uopšte može da dođe do kontejnera gde se nalaze registracioni punktovi i gde, prema novom mađarskom zakonu, migranti moraju da zatraže azil pre nego što uđu u zemlju. Proces registracije, međutim, teče veoma sporo.

Mađarski graničari s vremena na vreme otvore prolaz prema registracionom punktu. Do sada su pustili veoma mali broj ljudi, i to uglavnom porodice sa malom decom.

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, koji je noć proveo u Kanjiži, rekao je za agenciju Beta da su mađarske vlasti noćas pozivale izbeglice da se registruju, ali da su odmah nakon toga izdavale rešenja o odbijanju zahteva za azil i zabrani ulaska u EU na deset godina, nakon čega su te izbeglice vraćene u Srbiju.

Lokalne vlasti obezbedile su vodu, a lekari hitne pomoći imali su oko 50 intervencija. Uglavnom je reč o prehladama.

Mali broj migranata prihvatio je ponudu srpskih vlasti da privremeno budu premešteni u prihvatni centar u Kanjiži. Većina je odlučila da ostane na granici, nadajući se da će ipak uspeti da uđu u Mađarsku i upute se dalje, prema Zapadu.

Ipak, neki od njih su, kako javlja izveštač RTS-a, počeli da se raspituju i za put do granice sa Hrvatskom, jer je i do njih stigao glas da je to nova preporučena migrantska ruta.

Prema poslednjim podacima, u toku poslednja 24 časa, mađarske vlasti privele su 367 migranata zbog toga što su ilegalno pokušali da pređu ili su oštetili zaštitnu žicu.

Danas je izrečena prva presuda po kojoj je Iračanin Svadi Talib proglašen krivim i biće proteran, javio je Rojters.

"Ovo je poruka drugima, potencijalnim počiniocima, da ne treba da čine to krivično delo", rekao je sudija mađarskog suda Kristijan Kemeneš a prenosi britanska agencija iz Segedina.

Talib je granicu prešao juče, prvog dana važenja novih propisa, a proteran je na godinu dana, navodi Rojters.


Mađarski ministar inostranih poslova rekao je kako je ograda od bodljikave žice prema Srbiji potrebna radi obezbeđivanja spoljašnjih granica EU i da će ostati tu dokle god veliki broj izbeglica pokušava da uđe u Mađarsku.

Samo fizička prepreka može da pomogne Mađarskoj da zaštiti svoju granicu sve dok izbeglice mogu da dolaze do Grčke i da potom idu na sever ka željenim destinacijama, rekao je Sijarto za AP, prenosi Tanjug.

On je apelovao na EU da pošalje snage da pomognu Grčkoj da kontroliše priliv izbeglica, čemu bi Mađarska "dala veliki doprinos".

Sijarto je takođe rekao da će izbeglice koje stižu iz Srbije biti poslate nazad ukoliko njihov zahtev za azil bude odbijen.

Izvor: RTS,Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva