:

:

TV Most

Foto: tvmost.info

clock

Decembar 07, 2016   12:05

0

144

Izbegli sa KiM sa teškoćama vraćaju svoju imovinu

“Od tih 40.000 zahteva, 97 odsto podneto je od strane srpskog i nealbanskog življa, dok je oko 18.000 tužbi za nakandu štete za uništenu i oštećenu imovinu predato sudovima na KiM”, rekao je Kozarev na konferenciji projekta “Besplatna pravna pomoć”.

Na tom projektu predstavljen je broj telefona besplatne pravne pomoći i podrške IRL koji zbog nedostatka sredstava, bezbednosnih ili drugih razloga nisu u mogućnosti da ostvare prava na imovinu, ili druga prava i to je 0800108208.

Kozarev je istakao i da je poznato da se često sudovi na KiM proglašavaju nenadležnim, kao i da postoje ogromni problemi u vezi sa izvršavanjem sudskih presuda donetih u korist nealbanskog stanovništva.

“Činjenica da nakon 17 godina od okončanja sukoba IRL ne uživaju međunarodnim dokumentima zagarantovana prava, a to je pravo svih raseljenih da se slobodno vrate u svoje domove i da im se vrati stambeni prostor i imovina oduzeta tokom razdoblja raseljenja, ili da budu obeštećeni za imovinu koja im ne može biti vraćena”, rekao je Kozarev, citirajući Pinjeirove principe iz 2005.

Kozarev kaže da svi ukljuceni u rešavanje pitanja položaja IRL treba da nastave da u dobroj veri, konstruktivno, pravovremeno i zajedničkim naporima rade na unapređenju i rešavanju njihovog položaja.

Kozarev je podsetio da je Srbija nakon masovnog proterivanja nealbanskog stanovništva sa KiM zbrinula više od 230.000 IRL, kao i da se danas u našoj zemlji nalazi 204.049 interno reaseljenih, dok se procenjuje da se na prostoru KiM nalazi još 18.000 osoba u internom raseljenju.

U proteklih 17 godina, za zbrinjavanje IRL i poboljšanje njihovog položaja, iz budžeta izdvajana su velika sredstva, a izgrađen je i strateški i institucionalni okvir za podršku IRL.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva