:

:

TV Most

Foto: n1.info.com

clock

Jun 20, 2015   12:05

0

153

Izbegli i dalje žive u nehumanim i teškim uslovima



"Svetski dan izbeglica - 20 jun je dan koji se obeležava kao podsećanje na sve nedaće ljudi koji su nekada živeli u svojim domovima, u uslovima života koji su im pripadali, a danas žive van njih u uslovima nedostojnih čoveka, u kojima mnogi od nas ne bi mogli živeti, ne 1,2,3...16 godina, već ne bi mogli izdržati ni jedan čitav dan", rekao je Jevtić, a navodi se u saopštenju.

Kako je kazao, mnogi od njih su izgubili svaku nadu da će se na svoja imanja vratiti, jer proces koji traje već punih 16 godina ne daje željene rezultate - a to je masovniji povratak raseljenih na Kosovo, uz obezbeđivanje svih potrebnih uslova za život.

Kako je kazao, problema je mnogo- od ekonomskih, do uzurpirane imovine i još mnogo drugih.

"Ja Vam i na ovaj dan obećavam, da ćemo uz pomoć svih naših prijatelja u međunarodnoj zajednici, Vladi Kosova, Vladi Srbije, vladama Crne Gore i Makedonije dati svoj maksimum da situaciju na terenu promenimo, jer vremena za čekanje nemamo i svaki izgubljeni dan kada je proces povratka u pitanju i stvaranje boljih uslova za život je izgubljena čitava jedna godina", poručio je Jevtić.

On je zamolio raseljene da budu uporni i istrajni u nameri da se vrate.

"Povratak je ispit koji moramo položiti zajedno i sa svima, jer samo na taj način možemo krenuti napred u bolju evropsku budućnost", rekao je Jevtić povodom 20. juna, svetskog Dana izbeglica.

Van svojih domova, danas prema zvaničnim podacima živi oko 200.000 lica raseljenih sa Kosova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva