:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2018   12:05

0

202

"Izbeći prenormiranost Zakona o rodnoj ravnopravnosti"


"Ja sam izrazila zabrinutost da u nekim delovima tog nacrta postoji prenormiranost i ne želim da zato što nismo pre nešto implementirali, opet idemo na prenormiranost i da onda ni to ne možemo da implementiramo", rekla je Ana Brnabić novinarima.




Kako kaže, zakon se nalazio na sajtu ministarstva za rad tokom decembra i januara, dobijeni su komentari koji se uklapaju u postojeći nacrt, a zatim zakon ide na odobrenje Evropske komisije.


"Radi se na tome i nemam brigu da će biti donet ove godine, ali ne vidim zašto je to toliki prioritet. Zakon iz 2009. godine koji imamo takođe je dosta dobar i jedan od modernijih zakona u Evropi. U smislu rodne ravnopravnosti mi imamo dobar zakonski okvir i ovo će biti samo poboljšanje, ali ovo nije krizna situacija", navodi Brnabićeva.



Dodala je da je po pitanju novog zakona htela da čuje i mišljenje privrede i da se uveri da neće doći do većih finansijskih i administrativnih nameta.



"Važno je da ulazimo potpuno čisto, koji su efekti i za privredu i za državu. Za mene tu posto je rešenja koja su dobra, popularna, ali ne znam koliko su primenljiva. Na primer, to da na intervjuu za posao ne smete da postavljate pitanje da li planirate porodicu, to je okej i već je definisano prethodnim zakonom, ali se postavlja pitanje kako se to kontroliše", navodi Brnabićeva i dodaje da se plaši "da ne donosimo zakone koji su BMV, a onda ne znamo kako da ih implementiramo u praksi".



Zaključila je da je pitanje rodne ravnopravnosti posao svih, te dodala da nije potrebno da postoji "sto saveta, sto radnih grupa, sto koordinacionih tela".



"To je dosta jasno i ne bih od toga pravila neku metafiziku", zaključila je Brnabićeva.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva