:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2018   12:05

0

201

Izabrani srpski advokati za postupanje u Sudu za OVK


Oni će biti angažovani u postupcima pokrenutim zbog krivičnih dela izvršenih u toku i posle sukoba na Kosovu koji se tiču dela iz izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.



Kada će početi njihov mandat pred Specijalnim sudom advokati još ne znaju, a jedan od odabranih advokata i predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac rekao je za "Politiku" da će se pred Specijalnim sudom voditi postupci protiv okrivljenih za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine onako kako ih definiše međunarodno pravo.



"Zakon o specijalizovanim većima propisuje i vremensku nadležnost, odnosno, procesuiraju se dela izvršena izmedju 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine. Ostaje, međutim, da se vidi koliki broj optužnica će obuhvatiti zločine OVK nad Srbima s obzirom na to da se zakon odnosi na sva pokušana i izvršena dela na teritoriji naše južne pokrajine, bez obzira na to ko je počinilac", objašnjava Gostiljac.



Da bi mogli da budu angažovani pred Sudom za tzv. OVK izabrani srpski advokati morali su da ispune uslove koje propisuje Pravilnik o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima, odnosno Direktiva o braniocima i zastupnicima od 6. novembra 2011. godine.



Svi kandidati za upis u imenik branilaca i zastupnika morali su da imaju dokazanu stručnost i iskustvo u oblasti domaćeg ili međunarodnog krivičnog postupka. Da bi dobili svojstvo branioca, moraju da imaju najmanje deset godina radnog iskustva u krivičnim predmetima, odnosno najmanje sedam godina iskustva u krivicnim predmetima u kojima je punomoćnik oštećenih, odnosno žrtava i osetljivih žrtava, navodi "Politika".



Pravilnikom je, takođe, propisano da moraju da budu članovi nacionalne advokatske komore, da nisu osuđivani ni u krivičnom, ni u disciplonskom postupku i da vladaju jednim od službenih jezika Specijalizovanih veća.



Da li će se prilikom zastupanja voditi računa da, na primer, advokat iz Srbije zastupa žrtve ili će to sud određivati po utvrđenom mehanizmu - još se ne zna, navodi "Politika".



"Žrtve može da zastupa bilo koji advokat koji je upisan u listu zastupnika žrtava, ali je vrlo moguće da će sud voditi računa i o ovakvim okolnostima. Još nismo imali nikakve konsultacije sa predstavnicima Suda za zločine OVK i mnoge stvari su za nas nepoznanica. Međutim, predstavnici administracije suda su se službeno obratili AKS i zamolili nas da da se u našoj komori organizuje sastanak predstavnika suda sa svim advokatima koji su se prijavili da učestvuju u ovim postupcima. Verujem da ćemo posle tog sastanka imati mnogo jasniju sliku u pogledu odredjenih pitanja na koje trenutno nemamo odgovor", rekao je Gostiljac.



Upitan kako se oseća u društvu advokata hrvatskog generala Ante Gotovine, Luke Mišetića, koji se takodje nalazi na spisku branilaca Suda za zločine tzv. OVK, Gostiljac odgovara da ne vidi da bi neko trebalo da ima problem zbog toga. "U sudnici, naši advokati će zastupati interese svojih klijenata na stručan način i meni lično izmiče bilo kakva etička konotacija", kaže Gostiljac.



Gostiljac kaže da još nema nikakve informacije u vezi sa novčanim naknadama za zastupanje pred Sudom za tzv. OVK i da one do sada nisu bile predmet nijednog dopisa sudske administracije.


Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva