:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2015   12:05

0

196

"Iz ličnih razloga ne žele Specijalni sud"

“Srbija čvrsto stoji iza osnivanja Specijalnog suda jer on može da donese više pravde za obe strane“, naveo je Đurić.

Politički analitičar iz Prištine Fatmi Šeholi izjavio je za B92 da je pravosudni sistem na Kosovu u deficitu duže vreme.

“Mislim da je pravosudni sistem u deficitu već duže vreme. Ne može da dođe do izražaja bilo kakva borba za pravdu. Društvo na KiM je podeljeno oko tog koncepta. Nadam se da će predlog o osnivanju Suda naći na podršku u skupštini Kosova. I iksreno se nadam da ćemo ovog meseca naći rešenje za to“, naveo je analitičar.

Šeholi je, takođe, naglasio da postoje osnovani razlozi za lični strah.

“Treba da strahuju oni koji su vodili OVK. Naravno da treba da strahuju ako i premijer i zamenik premijera ne mogu da ubede poslanike da podrže osnivanje Suda. Mogu i ja kao građanin da kažem da svi žele da saznaju istinu o Hašimu Tačiju“, ocenio je Šeholi.

Marko Đurić je dodao da nijedan od lidera OVK neće biti nevidnjiv za Specijalni sud.

“Iza svakog zločina stoji ime i prezime. Nažalost, ima mnogo slučajeva nestalih. Međutim, zna se ko je upravljao OVK u određenim zonama i siguran sam da dobro ustanovljen Sud može da probađe krivce. Ako se stvore dobri uslovi, pred pravdu se mogu izvesti svi odgovorni“, naglasio je Đurić.

Analitičar Fatmi Šeholi naveo je da je ideja o Specijalnom sudu naišla na mnoga negodovanja, među kojima su osude i lidera OVK.

On je dodao i da je siguran da će se nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

“Imam informaciju da će se pregovori nastaviti 23. juna. Siguran sam da će Sud biti formiran. Ne zna se ko će taj sud formirati“, naveo je analitičar.

Đurić je naveo da je cilj razviti poštovanje između Srba i Albanaca i sadašnjih i budućih generacija, kao i da očekuje 23. juna novu rundu dijaloga.

“Podsetiću da smo prošle nedlje imali u Briselu sa EU dva dana ozbiljih razgovora o SZO“, naveo je on.

Đurić, takođe, napominje da su dve strane razgovarale i o telekomunikacijama, energetici, kao i da su u prethodne tri godine obavljeni razgovori o više od 50 različitih tema.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva