:

:

TV Most

clock

Septembar 06, 2018   17:53

0

261

Iz budžeta 500 miliona dinara za populacionu politiku

Premijerka Ana Brnabić, koja je predsedavala 4. secnicom Saveta za populacionu politiku, navodi da je vlada spremna da nastavi sa podrškom ukoliko se ukaže potreba.

Na sednici Saveta su iznete informacije o sprovedenim merama populacione politike, javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje tih mera i napretku projekta "Prijatelj porodice", koji se realizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku profesor dr Slavica Đukić Dejanović, koja je i zamenica predsednice Saveta, ukazala je da su lokalne samouprave po raspisivanju Javnog poziva pokazale veće interesovanje i mnogo više kreativnosti za projekte u odnosu na prošlu godinu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević informisao je članove Saveta da nema kašnjenja u isplati naknade porodiljama.

Savet je obavešten i o nagradi "Prijatelj porodice", koje su zajednički pokrenule Vlade Srbije i Privredne Komora Srbije, a koju će dobijati kompanije koje su, uz dobre poslovne rezultate u kolektivima stvorile porodično i prijateljsko okruženje što zaposlenima omogućava usklađivanje rada i roditeljstva, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predstavnici PKS-a saopštili su da će akcija prijavljivanja kompanija koje dobro usaglašavaju roditeljstvo i rad početi krajem septembra, a da će biti završena početka decembra.

Premijerka smatra da je predlog PKS-a da se kompanijama u perspektivi dodele sertifikati odlična ideja, s obzirom na to da je, kako je ukazala, od sufinansiranja mnogo važnija društvena odgovornost.

Na sednici je, navodi se, još jednom rečeno da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom predviđeno da od 1. jula ove godine sve majke koje rode prvo dete dobiju jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara mesečno u toku deset godinana, a za četvrto 18.000 dinara, takođe u toku deset godina.

 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva