:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2015   16:04

0

220

Ivanović: Ucene zbog integracije u kosovski sistem


On je odluku kosovskih institucija da od 1. juna bez licenciranja u kosovski sistem zdrvstvene ustanove iz sistema Srbije ne mogu da se snabdevaju lekovima ocenio kao ultimatum odbacivši pri tome svaku mogućnost integracije u kosovski zdravstveni sistem

Ivanović je na konferenciji za novinare istakao i da se time onemogućava snabdevanje te bolnice lekovima i sanitetskim materijalom a najavio je i da će se zbog toga žaliti međunarodnim institucijama.

On je podsetio da je do 31.maja postojala mogućnost da se na osnovu privremenih dozvola dobiju lekove i sanitetski materija i da je od 1.juna od strane kosovskih institucija "zavedena prakticno potpuna blokada"

“Mi smo ustanova u okviru zdravstvenog sistema drzave Srbije i integracija u njihov sistem, odnosno ustavno pravni poredak bi znčila priznanje nezavisnog Kosova sto je za nas apsolutno neprihvatljivo i što mi po bilo koju cenu ne možemo da prihvatimo", rekao je on.

Ivanović je naveo i da su oni "ovom ucenom, ovim ultimatumom od 1.juna da moramo biti licencirani, onemogućili snabdevanje lekovima, sanitetskim materijalom i potrebnim reagensima".

Prema njegovim rečima, sada je jedina mogućnost za snabdevanje lekovima humanitarna isporuka preko jedine licencirane firme na prostoru KiM - "Farmalogist connect".

Ivanović je rekao i da je, i u tom slučju potrebno da se ta licencirana organizacija obrati Prištini i dobije potrebnu dozvolu.

On je naveo i da se ne dozvoljava ni registracija firmama koje imaju iskustvo i stručnost za taj posao, "već se traži isključivo formiranje novih firmi i injihova integracija, odnosno licenciranje, u kosovski sistem".

Ivanović je rekao i da ne zna zašto međunarodna zajednica nije reagovala a najavio je i da će "povodom situacije koja preti da preraste u humanitarnu krizu" uputiti pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i polumeseca", Lekarima bez granica..

On je istakao da ako se ne sačuva pravo na lečenje i ostali resursi, ne može se opstati a uveren je da će se u tom pravcu boriti nasi pregovarači u Briselu.

lvanović je istakao i da uprkos teškoćama bolnica uspeva da funkcioniše i da je "snabdevenost lekovima u ovim uslovima i sa ovim problemima relativno zadovoljavajuća".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva