:

:

TV Most

clock

April 27, 2017   12:05

0

126

Ivanov pozvao lidere: "Dođite da nađemo izlaz iz ove situacije"

- Nema pitanja za koje ne može dijalogom pronaći rešenje u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Republike Makedonije. Zato pozivam lidere parlamentarnih partija sutra da dođu u moj kabinet na sastanak lidera da razmotrimo novonastalu situaciju. Na liderskom sastanku da razmotrimo sve opcije za smirivanje i nalaženje izlaza iz novonastale situacije - rekao je Ivanov.

On je dodao da su "lideri najodgovorniji za pronalaženje rešenja u saglasnosti s Ustavom, zakonima i poslovnikom parlamenta".

- Niko drugi spolja ne može da nam reši probleme ako ih sami ne rešimo u saglasnosti sa državnim interesima Republikom Makedonije - zaključio je makedonski predsednikom koji je odmah nakon obraćanja otišao ne sačekavši pitanja novinara.

U makedonskom Sobranju se od 18 sati odvijala do istinske drame, gde su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta, upali u zgradu i napali i raskrvarili glave lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsednika te stranke Damjanu Mančevskom, a teže je povređen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javili su tamošnji mediji.

Rojters je preneo da je Zaev lakše povređen u pesničenju i napominje da je Makedonija bila na ivici građanskog rata tokom ustanka manjinskih Albanaca 2001, da bi se potom situacija donekle smirila uz međunarodno posredovanje, ali su međuetničke napetosti ostale.

Većina u makedonskom Sobranju koju čine SDSM Zoran Zaev i albanske stranke, izabrala je danas, posle prekida sednice Talata Džaferija za predsednika parlamenta, a pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upali su u zgradu Sobranja gde ih je obezbeđenje sprečilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici.

Kako navodi plusinfo.mk, među demonstrantima ima i ljudi sa crnim maskama na licima koji pozivaju narod da se popne stepenicama.

Do izbora Džaferija došlo je pošto je predsedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sednicu Sobranja, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsednika parlamenta.

Međutim, predsedavanje je tada preuzeo najstariji poslanik u sali koji je glasovima poslanika SDSM i albanskih partija stavio na dnevni red izbor predsednika Sobranja, pa je potom Džaferi i izabran. U sali su ostali i poslanici VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su uzvikivali "Ovo je puč".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva