:

:

TV Most

clock

April 19, 2017   12:05

0

117

Ivanov: Ne mogu da dam mandat Zaevu

Ivanov je, posle susreta sa predsednikom Predsednštva BiH Mladenom Ivanićem, rekao da je prilikom preuzimanja funkcije predsednika Makedonije položio zakletvu da čuva ustavni poredat te države.

"Sve dok prepreke ne budu otklonjene, ja ne mogu da donesem odluku koja će biti osporena. Ako moja odluka bude osporena, tada će biti i otvoreno pitanje moje odgovornosti", rekao je Ivanov.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su još 11. decembra, ali ta država još iuven nema mandatara za sastav nove vlade jer Ivaanov odbija da mandat preda lideru opozicije, tvrdeći da je dogovor o koaliciji sa albanskim strankama zasnovan na platformi načinjenoj u Tirani, pod pokroviteljstvom premijera te države Edija Rame.

Kriza u Makedoniji prodibila se pošto su albanske stranke odbile koalicioni sporazum koji je ponudio VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i odlučile se da stupe u postizborni savez sa SDSM Zorana Zaeva.

"Poštujem Ustav i praksu koja postoji od 1992. godine... Sve osim toga povlači pitanje moje odgovornosti", rekao je Ivanov.

Makedonski predsednik je, takođe, rekao da je platforma albanskih političkih stranaka političku krizu u Makedoniji pretvorila u institucionalnu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva