:

:

TV Most

clock

Jul 26, 2017   12:05

0

116

Ivanić: Poseta Vučića BiH biće pozitivna za odnose dve države

Predsedništvo BiH je saopštilo da će pozvati Vučića u zvaničnu posetu Sarajevu, a Ivanić za Tanjug kaže da je reč o obnavljanju poziva koji je više puta ranije upućen u vreme kada je predsednik Srbije bio Tomislav Nikolić.

Obnavljanje poziva Vučiću, naveo je Ivanić, inicirao je hrvatski član predsedništva Dragan Čović.

"Čović je rekao da bi bilo dobro da se obnovi raniji poziv, više puta upućen u vreme kada je Nikolić bio predsednik. Ovo je zapravo formalizovanje poziva koji je više puta upućen. Nadam se da će do posete Vučića doći u vrlo kratkom periodu, jer bi to bilo pozitivno za odnose dve zemlje i za prevazilaženje negativnosti iz ranijeg perioda", navodi Ivanić.

Juna 2015. godine, posle hapšenja ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je od srpskog i hrvatskog člana Predsedništva odlaganje posete tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu do okončanja ekstradicijskog postupka.

Tada je u kabinetu Nikolića rečeno da će poseta po svemu sudeći biti odložena.

Nikolić tokom mandata nije posetio Sarajevo.

Inače, Vučić je u Sarajevu bio u martu ove godine kao predsednik Vlade Srbije, gde je učestvovao na samitu premijera Zapadnog Balkana, a njegova poseta BiH biće prva u svojstvu predsednika Republike.

Vučić se sa članovima Predsedništva BiH tokom premijerskog mandata više puta sastao na međunarodnim skupovima, a bio je i dva puta u Mostaru na privrednom sajmu i u Srebrenici na komemoraciji žrtvama ratnog zločina.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva