:

:

TV Most

clock

Maj 10, 2018   12:05

0

197

Ivanić: Nemačka strahuje da bi BiH mogla da uđe u krizu


Ivanić je po povratku u Sarajevo rekao da je BiH već u krizi, te da ne bi rekao da je Izborni zakon jedini uzrok toga.



Dodao je da Nemačka tu nema neko rešenje niti je realno očekivati da oni izađu s predlogom na koji način bi BiH trebalo da uredi svoj Izborni zakon.



"Ali je više nego jasno rečeno da je Nemačka spremna da da i eksperte i svoje viđenje, ali da je ključna obaveza političara u BiH da to pitanje reše. Mislim da su oni potpuno svesni potencijalne opasnosti i nestabilnosti, posebno u periodu nakon izbora koja može da dođe, i posebno u odnosima unutar Federacije BiH i oni to žele da spreče, pre svega zato što je Nemačkoj stalo do mira i stabilnosti u celom regionu", naveo je Ivanić.



Dodao je da bi BiH, "ovakva kakva je“, mogla proizvesti nestabilnost, ne samo unutar BiH, nego i u regionu.



"Zato je njihov interes da budu prisutni. Očekujem da će oni biti prisutni ovde i u mesecima koji slede. Naravno, oni očekuju da mi njima pomognemo da bi nam oni pomogli. Jer ako mi nećemo da pomognemo njima, to znači ako ne bude dobre volje,ako ne bude spremnosti, ako ne bude dijaloga, onda i od njihove pomoći nema ništa, onda nemaju kome pomoći", smatra Ivanić.



Zato je, kazao je on, ključna odgovornost na partijama iz Federacije BiH, u ovom trenutku dominantno HDZ-u i SDA, da pokažu kompromis i širinu.



"Mislim da je to bila ključna poruka", naveo je Ivanić, preneli su sarajevski mediji.









 



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva