:

:

TV Most

clock

April 18, 2017   12:05

0

116

Ivanić: Nastavlja se praksa negiranja Republike Srpske

Mladen Ivanić je naveo da je Predsedništvo BiH primilo dopis Ministarstva odbrane BiH u vezi s proslavom Dana Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske, u kojem se traži stav Predsedništva BiH u vezi s programom proslave i obraćanjem predsednika RS Milorada Dodika na centralnoj svečanosti 12. maja u Banjaluci.

U pisanoj izjavi Ivanić navodi da Treći pešadijski puk OS BiH po zakonu baštini tradiciju Vojske RS i da, u skladu s tom baštinom, podrazumeva i tradicionalno obraćanje predsednika RS.

"Neprimereno je da se instituciji predsednika RS, koji je bio vrhovni komandant Vojske RS, pokušava zabraniti obraćanje na proslavi Dana Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji nastavlja da baštini tradiciju Vojske RS", rekao je Ivanić.

Prema njegovim rečima, tim dopisom, kojim se traži izjašnjenje Predsedništva BiH, nastavlja se praksa negiranja postojanja RS i njenih institucija.

Ivanić je ocenio da je ta praksa počela osporavanjem obeležavanjem 9. januara, Dana Republike.

"Ovakvim pristupom, nepoštovanjem RS i njenih institucija, te stalnom proizvodnjom političkih kriza, svaki dan je sve manje BiH. Očigledno je da u BiH postoje političke snage kojima te krize trebaju, a te političke snage ne dolaze iz RS", kao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Dan Vojske RS i Trećeg pešadijskog (RS) puka obeležava se 12. maja.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva