:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2016   12:05

0

143

Ivanić: Ključ opstanka BiH drže Bošnjaci

"ZadržÂži li se kod bošnjačkih političara politika "mi imamo pravo da kažÂžemo sve ššto hoćemo i ono šÂšto mi mislimo jedino je ispravno" tu nema komocije i žživota za sve u BiH, a posebno za nas iz Republike Srpske", rekao je Ivanić u intervjuu za „Politiku".

Na pitanje da li veruje u to da će Srpska jednog dana dočekati samostalnost, Ivanić kažÂže da se to neće desiti u narednih 20 li 30 godina, ali da će to pitanje odrediti unutraššnji politički odnosi.

Ako se ne vratimo na politiku kompromisa i uvažÂžavanja različitih interesa, bojim se da će ovo prerasti u međusobno iznurivanje koje će potrajati. U tom slučaju definitivni rasplet stanja u BiH će uslediti u narednih 25 ili 30 godina. Naravno, u nekom drugačijem ambijentu, bez sukoba, jer to međunarodne institucije ne bi dozvolile. Ključ opstanka BiH, dakle, drže BošÂšnjaci", ističe on.

Prema njegovom mišljenju, međutim, teorija u kojoj Boššnjaci priskrbljuju monopol na istinu sve više gubi podršÂšku i u međunarodnoj zajednici, šÂšto oni koji vode srpski narod treba da iskoriste kako bi na tim mestima dobili podršÂšku koju Sarajevo gubi sopstvenom vlastitom isključivoššću.

„Zato sam i nastojao da nekom mirnijom politikom, zbog koje sam bez razloga napadan iz Banjaluke, promenim sliku da Srbi jedini prave probleme u BiH. Uspeo sam pokazati da ima Srba spremnih na kompromis. I sad kad se desilo da smo na pitanju popisa prevareni, niko nema prava da nas kritikuje zbog odgovora koji će uslediti. Ako je politika BiH politika prevara, i mi znamo takvu vrstu politike. Mi nismo započeli spiralu prevare", rekao je Ivanić.

On je dodao i da se neššto desilo nakon predaje aplikacije za članstvo u EU.

"PrekršÂšen je princip dogovaranja koji smo usvojili kao ključno pravilo ponaššanja. Kao da se neko prepao evropskog puta BiH. Neko pokušÂšava vratiti retoriku na stari nivo i srpsku politiku u institucijama BiH koja je bila veoma mudra tokom ovog mandata, proglasiti nacionalističkom. Ako mi koji smo sada u institucijama BiH nismo pokazali korektnost, ne znam ko jeste. Očito da sve to nije slučajno. U pitanju je osećaj u Sarajevu da bi takvom politikom ponovo mogli dobiti međunarodnu podršku, što je greška, jer se to neće desiti", smatra Ivanić.

Izvor: RTS, Tanjug, Politika

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva