:

:

TV Most

clock

Decembar 06, 2017   12:05

0

181

Ivanić: Izetbegovićev istup znak problema unutar BiH




Izetbegović je nakon iznošenja stavova predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića i predsedenika Srbije da će BiH po pitanju KiM prilagođavati stav politici Beograda, dok ga Beograd ne promeni, izneo stav da se spoljna politika BiH vodi u Sarajevu, te da je Čović izneo lično mišljenje.


Ivanić je novinarima rekao da mu nije nimalo drago što se to desilo i da je ćutao poštujući dignitet zemlje iz koje dolazi kao i domaćina.


Kako se drugi ponašaju, to vi sami procenite, dodao je Ivaniić.



Na dalja pitanja novinara o tom događaju Ivanić je rekao da smatra da se stvari svode na dodvoravanje vlastitoj političkoj publici.



"Sad će kod nekoga neki od ovih učesnika biti važni. Oni su tu kao nešto napravili, suština je da sve ovo pokazuje koliko se BiH udaljava od svoje stabilnosti i koliko ona ulazi u sve dublje probleme. Ovo ne govori o odnosima BiH i Srbije, ovo govori o unutrašnjem problemu BiH", naznačio je Ivanić.



Naveo je da je u ovom slučaju reč o onome o čemu govori već šest meseci "i po mom dubokom uverenju, o politici koja će najviše koštati građane BiH".



Biće, kaže, izolovani, bez ekonomskog razvoja, ko god nešto ponudi, a sa druge strane se traže neke teorije zavere, bez rešenja problema "i dok građani ovo ne kazne, ovakvu vrstu pristupa, bojim se da ćemo biti sa ovim suočeni".



Tome neću da dam doprinos, poručio je Ivanić.



On je odgovarajući na pitanja u vezi granice napomenuo da je Srbija pre nekoliko godina omogućila građanima, Bošnjacima iz Janje, da rade na svojoj zemlji u Srbiji bez pasoških kontrola, da nije potraživala prostor oko Pavlovića mosta kod Bijeljine.



"Srbija je prihvatila sugestiju da na 99 godina bude rešen problem korišćenja brana i tog zemljišta i nudi princip jedan za jedan, kvadratni metar za kvadratni metar. U BiH se nema hrabrosti da se tako nečemu priđe, jer neko misli da iza toga stoji nešto skriveno", ukazao je Ivanić.



Na konstataciju novinara da se čulo, kada je u pitanju autoput Beograd–Sarajevo, da je bliže trasa preko Bjeljine, rekao da smatra da dogovora u BiH oko toga kuda će ići trasa neće biti i da će jedna trasa ići u Federaciji, a da će druga trasa biti u Republici Srspkoj.



Kako je objasnio pošto se entiteti zadužuju, oni će sami odlučivati u kom će pravcu trasa ići te da stoga pretpostavlja da će u vremenu koje dolazi postojati dve trase.



"Dogovora o tome da je moguća jedna trasa u ovakvoj BiH sa ovakvim stvarima koje ste imali priliku u jednoj međudržavnoj poseti da vidite je potpuno neverovatno", zaključio je Ivanić.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva