:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2016   12:05

0

171

Ivanić: Bez rešenja problema, Predsedništvo samo tehničko

Ivanić je istakao da BiH samo kompromisom i mirnim dijalogom može postići dogovor.

"Trudiću se da pravim kompromise tamo gde su mogući, a ako neko misli da može preglašavanjem nešto postići, imaće teškog protivnika, rekao je Ivanić sinoć za BHRT, preneli su bosanski mediji.

On smatra da se problem sa nazivom bosanskog jezika može rešiti tako što će u svim diplomama u BiH pisati maternji jezik.

Ivanić je ponovio da Bošnjaci imaju pravo da svoj jezik zovu kako hoće, ali da ga niko ne može naterati da ga on tako zove.

"Nikad neću pristati da se to mora zarad priče o multietničnosti. U Ustavu Republike Srpske piše "jezik kojim govore Bošnjaci". Bilo bi jako dobro da političari koji dižu galamu oko teme jezika kažu da postoje četiri kantona u FBiH u kojima Srbi od 2002. nisu konstitutivni i da ti veliki borci za ravnopravnost naprave nešto tamo gde mogu i gde im niko ko je kočničar i ne pravi problem, poručio je Ivanić.

Govoreći o položaju Srba u Mostaru, Ivanić je rekao da, s obzirom na to da je Mostar grad koji je jasno spomenut u Dejtonu, to Srbima daje pravo da traže i svoju jasno definisanu poziciju.

"Bez obzira na to što su Hrvati i Bošnjaci u Mostaru dominantni, i Srbi imaju svoje pravo da budu ravnopravni, naglasio je Ivanić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva