:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2017   12:05

0

150

Ivani Dimić uručena NIN-ova nagrada

Roman "Arzamas", knjižnjvnice Ivane Dimić je po oceni žirija, najbolji roman objavljen na srpskom jeziku protekle godine.

"Zahvaljujem NIN-u i njegovom žiriju što svojom nagradom svake godine širom otvaraju kapije medijskog prostora Republici Književnost", izjavila je večeras spisateljica Ivana Dimić, na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci, na kojoj joj je urućena nagrada nedeljnika NIN za roman "Arzamas".

Zahvaljujem svim svojim prijateljima na nebu i na zemlji. Zahvaljujem ocu Ivanu na knjizi "Od Stendala, do Beketa" i na tome što je živeo za literaturu, naglasila je Dimićeva.

Svojoj majci Oliveri, koja je umela i volela da živi, ona je zahvalila rečima: "Mama, ovo je tvoj čas, de te fabula narratur (o tebi priča govori), gde god da si - raduj se".

Pošto je zahvalila mnogobrojnim velikanima domaće i svetske književnosti, najbrajajući nazive njihovih dela koja su joj obeležila život, Dimićeva je zahvalila i "Bogu na daru, koji je poklon, i na nagradi, koja je milost".

Zahvaljujem knjigama, koje su me štitile od nesreće i od sveta, naglasila je Dimićeva i, na kraju, zahvalila i Emili Dikinson na pesmi "Ja sam niko, a ti ko si?"

Prema rečima članice žirija nedeljnika NIN za roman godine Jasmine Vrbavac, "Arzamas" je roman o bolesti i smrti, koje se približavaju neprimetno i neobjašnjivo.

Ovaj roman je traganje za odgovorima o smislu i o poretku, objasnila je ona i istakla da Ivana Dimić želi da traga za odgovorima kroz literaturu, tuđe biografije, sudbine i filozofiju.

A, zapravo, sam je život uči kako se pronalazi taj smisao i da je taj smisao u ljubavi prisutnoj, uprkos svemu, ocenila je Vrbavac.

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk smatra da mu je posao znatno olakšan od kada je "neko" prepoznao značaj nagrade ovog nedeljnika za roman godine i već drugu godinu zaredom obezbeđuje njen novčani deo, "bez ikakvih zahetva, uz jedan jedini - da bude anoniman".

"Pošto smo mi prisalice teorija zavere, odmah se tu javljaju sumnje da je to neka izdavačka kuća, koja zbog toga dobija nagrade...Nije", naglasio je Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, u pitanju je "jedna velika strana kompanija, koja nema nikakve veze sa knjigom, osim što voli knjigu".

"Ovde su večeras među vama, pogledajte se, možda ćete ga prepoznati, a možda ćete sledeće godine to biti vi, pa da nam olakšate život u budućnosti", zaključio je Ćulibrk.

U prisustvu velikog broja pisaca, novinara, glumaca, predstavnika diplomatskog kora, ličnosti iz kulturnog i javnog života, odlomke iz romana "Arzamas" čitali su Jelisaveta Sablić, Anica Dobra i Tihomir Stanić.

Odluku o dobitniku 63. NIN-ove nagrade doneo je žiri u sastavu Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

Nagrada je uručena u Jugoslovenskoj kinoteci.

Dodeli su, po tradiciji, prisustvovali i raniji dobitnici.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva