:

:

TV Most

Foto: rtv.rs

clock

Jun 14, 2015   12:05

0

165

Italijanski plan B za migrante naškodiće Evropi

"Ne bi trebalo potcenjivati krizu. Ovo je ozbiljno pitanje i, da budem jasan, odgovori Evrope do sada nisu bili dovoljno dobri", rekao je Renci u intervjuu za list "Korijere dela sera".

EU ima teškoće da postigne konsenzus za svoj plan raspodele migranata, prema kojem 24.000 izbeglica treba da preuzmu druge zemlje, podseća AFP.

"Preraspodela samo 24.000 ljudi je gotovo provokacija. Ako Evropa bira solidarnost, u redu. Ali ako nije tako, imamo spreman "plan B". On će, međutim, na prvom mestu naškoditi Evropi", rekao je Renci ne iznoseći detalje.

Od početka godine ukupno je 103.000 migranata i izbeglica rizikovalo živote prelazeći Mediteran, uglavnom u nesigurnim i pretrpanim brodovima i čamcima, da bi se dokopali Evrope, objavio je UNHCR, a preneo AFP.

Od tog broja, 54.000 migranata je stiglo u Italiju, 48.000 u Grčku, 91 na Maltu i 920 u Španiju, rekao je portparol UNHCRR-a Adrian Edvards, na konferenciji za novinare u ženevi, navodeći da su to bili samo oni koji su imali sreću da prežive putovanje.

Na putu prema Evropi život je izgubilo blizu 1.800 muškaraca, žena i dece, a većina njih se udavila.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva