:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 11, 2015   08:54

0

142

Italijanski graditelji pruge radiće i za Uskrs

Firme i radnici srpske nacionalnosti, koji su angažovani na izgradnjiu pruge, neće raditi, dodao je odgovorni izvođač radova Željko R. Marković.

Italijani su, pre tri meseca dopremili svoje mašine i ne žele da one stoje, a ovih dana kupili su, iz drugog kamenoloma, svojim parama, kamen - tucanik, da nebi stajali, jer im rudnik iz okoline Jagodine nije mogao isporučiti koliko im treba u kontinuitetu.

Ova italijanska firma je na pruzi završila 90 odsto radova, a oko 80 odsto radova završili su i stručnjaci kompanije "Simens" koji rade kontaktnu mrežu i signalne urađeje, glavne radove su, na konstrukciji železničkog mosta preko Velike Morave, završili mostograditelji "Mostogradnje" Beograd i "Goša FOM" Smederevska Palanka.

Stručnjaci koji vode izgradnju pruge rekli su da se "realno, očekuje da će pruga biti puštena u saobraćaj za oko tri meseca, u avgustu".

Kada je reč o pruzi, ostalo je uklapanje u Zmiču jedan mali potez, "tu imamo mali zastoj zbog jednog propusta koji nije sagledan u projektu".

Zastoj, duži, je bio i zbog izgradnje železničkog mosta na Velikoj Moravi, koga je započela "Alpina" pa zbog stečaja prekinua a sada zvršavaju srpske kompanije.

"Sledeći potrez je prespajanje Železničke stanice u Ćupriji, čeka se uspostavljanje po levom koloseku saobraćaja od Jagodine do Ćuprije i Paraćina.

Kod Zmiča se radi na uklapanju postojećeg koloseka od Ćuprije do Praćina, na treći kolosek koji vodi do Paraćina.

Radi se o ključnom objektu, tvrde stručnjaci.

Oni podsećaju da je oko 70 odsto položenog koloseka u fazi regulisanja, trenutno nedostaje tucanika oko 20.000 kubika da se ugradi.

Puštena je u saobraćaj devijacija Državnog puta II reda preko nadvožnjaka, završeno stajalište na Gilju, izrada kanala, montaža skretnica...

Na ulaznom delu u stanicu Parcahin ugrađene su nove skretnice a i stanica će dobiti novi izgled u saobraćajnom i funkcionalnom smislu.

Naravno, preostaje i ispitivanje mosta, posle završetka, da bi se pruga pustila u saobraćaj, ugradnja dilatacionih isprava i završetak elketroradova na mreži, signalizaciji, koji prate ovaj projekat, napominju oni.

"Simens" veoma dobro prati radove, u svom domenu, i izvodi ih uskladu sa planovima, kažu.

Reč je o deonici od 10,5 kilomatara, za brzine od 167 kilomatara a "koštaće" 16,2 milona evra.

Ugovor o izgradnji pruge, Železnice Srbije i italijanski konzorcijum potpisali su 2.jula 2012. godine u Beogradu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva