:

:

TV Most

clock

Januar 13, 2015   15:44

0

142

Italijani sade lešnik u Negotinu na 190 hektara

Zakup je potpisan na 20 godina.

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković je posle potpisivanja ugovora kazala da ta kompanija planira da proizvodnju organskog voća proširi na oko tri hiljade hektara u regionu Negotina i da bi ukupna investicija mogla da bude od 20 do 30 milione evra.

Kompanija "Rigoni di azjago" je, kako je istakla, lider u organskoj proizvodnji u Italiji, ali i u Evropu, a u Srbiji je osnovala firmu Bioleska.

Dolazak kompanije "Rigoni di azjago" je šansa za lokalne poljoprivrednike, ocenila je Bogosavljević Bošković i pozvala ih da se udružuju u kooperacije i šire proizvodnju organskih proizvoda koje bi plasirali na inostrana tržišta preko te kompanije.

Ona je kazala da ugovor sa italijanskim proizvođačem o zakupu zemljišta može da bude produžen na još 20 godina.

"Za Srbiju je ovo važna investicija ne samo u oblasti proizvodnje već i što se planira izgradnja prerađivačkih kapaciteta što bi omogućilo plasman organskih proizvoda iz Srbije na inostrana tržišta", istakla je ministarka poljoprivrede.

Kako je dodala, Vlada Srbije daje veliki značaj poljoprivredi kao jednoj od strateških grana, a i inostrani investotri smatraju da je to razvojna šansa Srbije.

Ona je kazala da se pregovara sa velikim stranim kompanijama o ulaganjima u poljoprivredu.

Direktor italijanske kompanije Andea Rigoni je rekao da je video šansu za proizvodnju organskih proizvoda u regionu Negotina, ne samo lešnika već i kajsija, višanja i maline.

Kako je podsetio, u Bugarskoj je kompanija "Rigoni di azjago" poslednjih deset godina uložila 25 miliona evra u slične investicije.

Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović kazao da će ta kompanija za godišnji zakup zemljišta plaćati 65.000 evra.

"Poljoprivredno zemljište u Negotinu obuhvata 65 odsto teritorije", rekao je Milovanović i ocenio da je proizvodnja organske hrane velika šansa koju će opština iskoristiti.

U Negotinu je danas potpisano 27 ugovora o zakupu 630 hekata državnog poljoprivrednog zemljišta, tako je sada na teritoriji te opštine ukupno izdato 2.700 hektara.

U Srbiji je, po podacima Ministarstva poljoprivrede, pod organskom proizvodnjom više od 8.000 hektara, a registrovano je oko 1.300 proizvođača organske hrane.

Ogranska proizvodnja u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji ima udeo 0,23 odsto, dok je prosek u Evropi 5,4 do 5,5 odsto, a najviše se gaje kukuruz, pšenica i voće.

Izvoz organskih proivoda iz Srbije u 2013. godini bio je u vrednosti 10,7 milione evra, a najviše robe je izvezeno u EU i SAD.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva