:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 28, 2018   12:05

0

176

Istraga protiv austrijskog ministra zbog nabavke "jurofajtera"


Protiv Daraboša, koji je sada na dužnosti člana pokrajinske vlade u pokrajini Burgenland, pokrenuta je istraga u slučaju oko nabavke borbenih aviona "jurofajter".



Istragu je pokrenuo doskorašnji poslanik Peter Pilc, a tužilaštvo je sada istragu protiv Daraboša izvodilo iz "kompleksa" spornog sporazuma.



U pitanju je poravnanje sa proizvođačem "jurofajtera" iz 2007. godine, kao i okolnosti da se tokom parlamentarne istrage pojavio stariji nacrt dogovora o poravnanju, koji je po državu bio povoljniji.



U pitanju je 24 miliona evra, koliko je oštećena država.



Daraboš je stalno odbacivao svaku odgovornost i tvrdio da je njegov dogovor doneo poreskim obveznicima uštedu od 370 miliona evra.



Međutim Daraboš je "pojeftinio" avione time što nije naručio važne delove kao što su uređaji za noćni let ili postrojenje za samozaštitu.



Zbog nedostatka tih delova kasnije su "jurofajteri" morali biti dodatno, skupo, opremljeni



Darabošu za proneveru preti zatvorska kazna do deset godina, ako mu istražni organi dokažu da je u junu 2007. potpisao sporazum o poravnanju sa proizvođačem „jurofajtera" koji je naneo štetu poreskim obveznicima.



"Ko svesno zloupotrebi svoja ovlašćenja u vezi raspolaganja tuđom imovinom ili drugih obaveza, a šteta prevaziđe 300.000 evra, može biti kažnjen sa kaznom od godinu do deset godina zatvora", navodi se u zakonu.



Austrijska vlada naručila je u julu 2003. godine 18 aviona "jurofajter" po ceni od 1,969 milijardi evra.



Pošto je 2006. na parlamentarnim izborima pobedila Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i dovela do promene vlasti uz kampanju protiv "jurofajtera", 2007. Daraboš je izdejstvovao navodno mnogo jeftiniji ugovor, smanjivši broj letelica sa 18 na 15, i tvrdeći da je uštedeo 370 miliona evra.



Nakon samo par meseci prve letelice "jurofajter" su sletele na aerodrom Celtveg.



Nakon izvesnog vremena ispostavilo se da, zbog neugovaranja potrebne opereme, postoji neophodnost da se dodatni uređaji naruče kako bi ovi borbeni avioni mogli da ispune svoje zadatke, što je dodatno opteretilo poreske obveznike.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva