:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 19, 2018   12:05

0

167

Istraga posledica bombardovanja zbog zdravlja i budućnosti


Goran Trivan je, gostujući u Denvniku RTS-a rekao da će to telo angažovati sve ono što je kapacitet Srbije kada je u pitanju istraga posledica bombardovanja i ističe da će se baviti ekspertskim pitanjima a da komisija koju je formirala Skupština Srbije ima druge aspekte.


Ministar veruje da će se ta dva tela dopunjavati i da će Skupština imati priliku da vuče neke poteze koje ekspertsko telo neće, ali će pomagati.


 


Kako je rekao Trivan, kada telo počne sa radom u punom kapacitetu, pokušaće da nađe način da izvrši neophodna istraživanja na Kosmetu, jer tamo nije vršena remedijacija.


 


"Predložićemo da se to uradi jer mislimo da to dugujemo svim građanima koji žive na KiM", naveo je Trivan.


 


Dodaje da, iako je prošlo 19 godina, postoje naučne metode koje mogu dovesti do ispravnih zaključaka.


 


Kaže i da nije bilo opravdano čekati 19 godina na takva istraživanja i napominje da se posledice moraju otkriti zbog zdravlja građana.


 


"Ovo radimo zbog svih nas, pre svega da znamo u kakvoj sredini živimo, koji su rizici po zdravlje i sredinu, da odredimo mere kojima ćemo se zaštiti", kaže ministar.


 


Poručuje da je ključ zdravlje i genetski materijal koji moramo da sčuvamo jer bi posledice, ako ih ima, mogle da budu duge i ozbiljne pa je potrebno primeniti mere kako bismo se sačuvali.


 


Kada je reč o rokovima, kaže da naučnici nikad neće reći kada će doći do nekih rezultata jer je nemoguće predvideti na šta će da naiđu tokom istraživanja.


 


"Rezultati su ono što nas zanima, nismo ništa oročili, naš rad će biti javan, radićemo onoliko dugo koliko je potrebno da doćemo do svih mogućih podataka", kaže Trivan.


 


Dodao je da on mislio da će istraživanje trajati nekoliko godina ali napominje da je potrebno dati vreme naučnicima i oni će doći do rezultata.


 


Ministar se osvrnuo i na problem opasnog otpada navodeći da se rad na otkrivanju potencijalnih lokacija nastavlja i da on neće biti toliko javan jer je pitanje otvoreno.


 


Dodaje da postoje sumnjive lokacije i da će javnost biti obaveštena čim se nešto otkrije. Navodi i da je već postignuta atmosfera u društvu koja je dala preventivne rezultate.


 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva