:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2018   12:44

0

213

"Istorijski" sastanak šefica diplomatija


Dato je obećanje da će se redovno sastajati kako bi podržale "žensku perspektivu" u međunarodnoj politici.



"Sastanak je održan kao istorijska prilika za žene ministre inostranih poslova da razgovaraju o ženskoj perspektivi u rešavanju međunarodnih pitanja", izjavila je kopredsedavajuća skupa, šefica kanadske diplomatije Kristija Frilend.



Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da na sastanku nije bilo reči o pitanju žena već o svakodnevnim situacijama s kojima se one suočavaju od Sirije, Ukrajine do Nikaragve kao i o prevenciji konflikta i održivom razvoju u svetu.



Mogerinijeva je rekla da su na skupu bile šefice diplomatija oko 15 zemalja, odnosno oko polovina ministarki inostranih poslova koliko ih ima u svetu i dodala da su se neformalno dogovorile da se redovno sastaju jednom godišnje i razmene iskustva.



Ministarke su posle sastanka položile cveće na spomenik u parku Montreala izgrađen u čast 14 žena ubijenih 1989. godine u pucnjavi u jednoj školi.



Na skupu su bile pored Federike Mogerini i Kristije Frilend, ministarke inostranih poslova Južne Afrike, Andore, Bugarske, Kostarike, Hrvatske, Gane, Gvatemale, Indonezije, Kenije, Namibije, Norveške, Paname, Svete Lucije i Švedske.


Izvor: B92, Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva