:

:

TV Most

clock

Jul 31, 2017   12:05

0

163

Ismail Morina zatražio politički azil u Hrvatskoj

Advokat Ismaila Morine, Darko Butigan je potvrdio da je njegov klijent zatražio politički azil u Hrvatskoj, jer "strahuje da u Srbiji ne bi imao fer suđenje".

Istovremeno, Morina je Vrhovnom sudu Hrvatske podneo žalbu na odluku o izručenju Srbiji, koju je nedavno doneo sud u Dubrovniku, gde je uhapšen u junu, rekao je Butigan.

Nakon hapšenja u Hrvatskoj i prošlonedeljne odluke o izručenju, Fudbalski savez Albanije u saopštenju poziva vladu te zemlje da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji".

U pregovore oko pravnog statusa Ismaila Morine uključio se i albanski premijer Edi Rama, koji od kraja prethodne sedmice "pregovara sa hrvatskim vlastima poslednja dva dana radi konačnog rešenja tog procesa".

Ministar pravde Gazmend Bardi je, takođe, zvanično zatražio od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtev Srbije uz obrazloženje da je "albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motivisanog progona ili diskriminacije".

Morina je osumnjičen da je na fudbalskoj utakmici Srbija–Albanija u oktobru 2014. u Beogradu, upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa "Etničke Albanije", što je pokrenulo talas nasilja, nakon čega je utakmica prekinuta.

Albanska policija je 2015. godine, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posedovanja nelegalnog oružja. Međutim, albanski vrhovni sud ga je pustio iz zatvora posle tri meseca i odredio mu kućni pritvor.

Prištinski mediji su pisali da je Morina sa grupom navijača, odmah posle puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu.

Tokom vikenda, navijačka grupa albanske fudbalske reprezentacije "Kuči i zi" (Crveno i crno) održala je protest u centru Tirane, tražeći osslobađanje Ismaila Morine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva