:

:

TV Most

clock

Jul 25, 2015   16:01

0

127

Islandski "Ovnovi" najbolji film na Paliću

Uručenjem nagrada najboljima, na Letnjoj pozornici, završen je 22. Festival evropskog filma Palić, na kojem je od 18. jula do sinoć predstavljeno više od 90 filmskih ostvarenja, pod sloganom „Evropski san".

Osim dobitnika Zlatnji i Palićki toranj za najbolji film i najbolju režiju, na Letnjoj pozornici festivala, posthumno je dodeljeno specijalno priznanje Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, za izuzetno odigranu poslednju ulogu u drami „Bez stepenika", Marka Novakovića, čija je svetska premijera , upravo na Paliću ispraćena dugim i iskrenim apaluzom.

Posetioci su imali priliku da u sedam festivalskih dana pogledaju filmove već proslavljenih reditelja, poput Roja Andersona, Želimira Žilnika, Johana Johansona i Vim Vendersa, ali i debitantska ostvarenja i ona za koja su mladi autori već osvojili prestižne nagrade na festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji.

Program ovogodišnjeg festivala dao je prostora i malim i velikim kinematografijama, a njihov kvalitet prepoznala i publika i stružni žiri, pa je tako„Zlatnji toranj" za najbolji film pripao je islandskom ostvarenju „Ovnovi", dok je u selekciji „Paralele i sudari" film „Galebovi" koji je na festival stigao iz Kalmikija, takođe ovenčan nagradom za najbolji film, međunarodnog žirija kritike.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva