:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2017   12:05

0

120

"Iskorišćeno više od polovine budžeta za kapitalne investicije"

"Imajući u vidu da tokom zime nema radova, pa samim tim ni trošenja budžeta za kapitalne investicije, realizacija rashoda za kapitalne investicije ne može se sagledati na osnovu podataka za nekoliko meseci, već se mora posmatrati na godišnjem nivou", navodi se u saopštenju.

Izvršenje budžeta kojima upravlja Ministarstvo je, kako se navodi, na nivou od 49 odsto za investicije iz republičkog budžeta i 53 odsto kad je reč o projekima koji se finansiraju iz kredita.

"Posebno je važno da izvedeni radovi na terenu u potpunosti prate finansijsku realizaciju budući da su javna preduzeća, kao uslov za isplatu subvencija, u obavezi da Ministarstvu dostavljaju mesečne izveštaje o povlačenju kredita i realizaciji projekata" dodaje Ministarstvo.

Obaveza ovakvog izveštavanja prvi put je uvedena od januara ove godine, a prvi put je zahvaljujući dobroj organizaciji Ministarstva, primenjen i nov način upravljanja projektima, zahvaljujući kojem je u prethodne tri godine izgrađeno 200 kilometara auto-puta, kao i skoro 300 mostova.

"Među 30 projekata čiju realizaciju kontroliše Ministarstvo su najznačajniji i najveći projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture, kao što su izgradnja Koridora 10, uključujući i Y krak kod Subotice, izgradnja Koridora 11, mosta Ljubovija-Bratunac, Žeželjevog mosta u Novom Sadu, te rekonstrukcija pruge Beograd-Bar i deonica na železničkom Koridoru 10", navodi se u saopštenju.

Takođe se prate i radovi na proširenju graničnog prelaza Batrovci, kao i projekti vodosnadbevanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradovima i opštinama širom Srbije.

Ministarstvo navodi da ukupan budžet za sve projekte kojima upravlja u 2017. iznosi 61,7 milijardi dinara, od čega je 20,4 milijarde dinara iz budžeta Srbije, a 41,3 milijarde dinara iz projektnih zajmova.

Jedini projekti iz resora Ministarstva koji nisu još počeli sa realizacijom su izgradnja novih 19,5 kilometara Obilaznice oko Beograda i modernizacija deonice Beograd-Stara Pazova, kao deo projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

Za prugu Beograd-Stara Pazova ugovor o finansiranju potpisan je polovinom maja i početak radova očekuje se do kraja ove godine, dok je planirani početak radova na Obilaznici odložen jer Ministarstvo finansija nije završilo proceduru u vezi sa dobijanjem zajma kod kineske "Eksim" banke za ovaj projekat, dodaje se u saopštenju.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je u subotu da je Srbija potrošila sedam milijardi dinara manje sredstava od planiranih investicija u prvih pet meseci, što znači da je podbacila sa planom, a da pitanje zašto smo podbacili treba uputiti preduzećima "Koridori Srbije" i "Putevi Srbije".

Put koji je započet, a nije završen, naglasio je Vujović, ne daje nikakve ekonomske rezultate, već daje pozitivne ekonomske efekte samo u meri u kojoj je građevinska operativa angažovana i podiže zaposlenost i plate i potrošnju materijala.

"Putevi Srbije": Pet meseci malo za procenu

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je danas povodom ocene da je Srbija podbacila sa planom investicija za 7,5 milijardi dinara u prvih pet meseci, između ostalog i krivicom JP "Putevi Srbije", da period od pet meseci nije dovoljan za potpunu i objektivnu ocenu realizacije javnih investicija na kojima je to javno preduzeće investitor.

Radovi su od početka građevinske sezone na svim projektima intenzivirani, navodi se u saopštenju.

"Putevi Srbije" podsećaju da su prva tri meseca u godini - januar, februar i mart, meseci kada je u toku zimska služba i zimsko održavanje puteva te se u tom periodu se ne izvode radovi i nema investicija.

"Radovi su intenzivirani sa početkom građevinske sezone 1. aprila, pa je u poslednja dva meseca primetno povećan obim radova, a samim tim i trošenje finansijskih sredstava, što će se jasno videti i kroz realizaciju budžeta za kapitalne investicije u drugom i trećem kvartalu 2017. godine," ističe to javno preduzeće.

"Putevi Srbije" ukazuju i da zbog uobičajene procedure - potrebe kontrole obima i kvaliteta izvršenih radova - u prvih pet meseci nije obračunat mesec maj, jer se isplata po fakturama vrši sa mesec dana odlaganja, pa je samim tim iskazana finansijska realizacija investicija manja od realne.

"Takođe ne odgovara istini ni tvrdnja da niži nivo investicija nije rezultat ušteda, već isključivo podbacivanja u realizaciju plana. Na primer, za samo dve investicije JP "Putevi Srbije" vrednost zaključenih ugovora je svega 63 odsto od procenjene vrednosti nabavki što je u apsolutnom iznosu nametnulo "uštedu" od 600 miliona dinara, pre svega kao posledica tržišne borbe za posao," ističe se u saopštenju.

"Koridori Srbije": Uzrok slabijeg povlačenja investicija uslovi na gradilištu

Slabije povlačenje sredstava (84, za investcije) u prvom kvartalu može vrlo lako da se objasni - pre svega uslovima na gradilištu i vrstama projekata koji se izvode, saopštili su "Koridori Srbije"

Iz "Koridora Srbije" poručuju da je u prva dva meseca ove godine teško bilo očekivati od izvođača da ispune planove u izvođenju radova obzirom na vremenske uslove koji su u tom periodu bili u Srbiji.

"Trošenje kapitalnih investicija ne može se gledati na par meseci već na godišnjem nivou, samim tim dok je zimski period nema ni obavljanja građevinskih radova, pa nema ni trošenja", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da "Koridori", kao društveno odgovorno državno preduzeće, u saradnji sa nadležnim Ministarstvom i ostalim relevantnim institucijama izuzetno vode računa o strateškim projektima koji su im povereni od strane Vlade Republike Srbije.

U smislu navedene preuzete odgovornosti Koridori Srbije se odgovorno i domaćinski ophode i prema svim kreditnim linijama čiju implementaciju prate.

"Obzirom da do sada nije bilo velikih odstupanja u smislu predviđenog povlačenja sredstava za aktuelni period od početka 2017. godine do sada, slabije povlačenje sredstava u prvom kvartalu možemo vrlo lako objasniti, pre svega uslovima na gradilištu i vrstama projekata koji se izvode.", navode u "Koridorima".

Kako se dodaje, s obzirom na ove okolnosti sva sredstva koja nisu utrošena u prvom kvartalu iz navedenih razloga već se uveliko povlače, jer je građevinska sezona u punom jeku, kako bi kompletan Koridor 10 bio završen.

"Naravno, ne umanjujući odgovornost Koridora Srbije za izvođenje projekata na izgradnji auto-puteva u Srbiji, Koridori Srbije će uz podršku i saradnju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ministarstva finansija kao i Vlade RS nastaviti odgovorno sa sprovođenjem planova", dodaje se u saopštenju.

Kao argument za brigu o poverenim poslovima navode i činjenicu da su "Koridori Srbije" zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kolegama iz "Puteva Srbije" upravo u procesu dougovaranja projekata koji su takođe vezani za izgradnju auto-puteva u Srbiji, a u iznosu od preko 40 miliona evra, kako bi se iskoristila sva sredstva sa kreditne linije EBRD-a.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva