:

:

TV Most

Foto: Radio KiM

clock

Septembar 28, 2015   12:05

0

125

ISIS vidi Kosovo kao mesto za regrutovanje

Galjdim Ajeti je, gostujući u programu radija Kim rekao da je Kosovo pod pretnjom verskog ekstremizma i terorizma ali ne u tolikoj meri da pretrpi teroristički napad.

“Ja mislim da ISIS ili druge terorističke organizacije vide Kosovo više kao mesto za regrutovanje, a ne mesto koje bi oni napali. Pod pretnjom bismo bili ako neko ko je u učestvovao u ratu u Siriji ili Iraku izvrši individualni napad”, kazao je Ajeti.

Prema barometru koji je Centar uradio krajem 2014. godine, oko 48 procenata ispitanih građana smatra da Kosovu preti terorizam.

Ajeti kaže da je potrebno da se predstavnici Vlade i civilnog društva udruže u prevenciji odlaska građana Kosova u ratove u Siriji i Iraku, kao i da se počne sa socijalizacijom onih koji su se vratili.

“Ima pretnji od onih koji su učestvovali u ratu pa su se vratili, ne znamo iz kojih razloga. Da li dolaze kako bi propovedali ideje ekstremizma ili ne? Treba da se bavimo njima, da ih nadgledamo”, kazao je Ajeti.

Govoreći o nacrtu petogodišnje strategije Vlade Kosova za borbu protiv ekstremizma i radikalizma koja je skoro usvojena, Ajeti kaže da je ona dobra, samo je potrebno da se i primeni u praksi.

“Ono što ja vidim je da nam je potrebna malo veća saradnja civilnog društva, bezbednosnih organizacija, muslimanske zajednice i međunarodna pomoć. Verujem da je strategija sprovodljiva uzimajući u obzir specifičnosti i problem”, rekao je Ajeti za “Dobre vesti”.

Izvor: Radio Kim

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva