:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 14, 2018   12:05

0

119

IPA fondovi i EBRD za razvoj malih i srednjih preduzeća

Cilj je da se koordiniranim pristupom fondova EU (84, IPA 2018) i EBRD unapredi pristupačnost kredita koje EBRD obezbeđuje za razvoj malih i srednjih preduzeća, a zbog lokalnog ekonomskog razvoja.
Jadranka Joksimović je saglasna sa potrebom efikasnog modela kombinovanja bespovratnih IPA sredstava i zajmova EBRD, uz napomenu da bi iznos bespovratnih sredstava EK za Srbiju trebalo da bude i veći.
 
Takođe, naglašena je neophodnost dalje saradnje u realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Ministarka je ukazala na važnost tih projekata, a njena inicijativa prepoznata je i podržana od međunarodnih finansijskih institucija i EK.
 
Joksimovićeva je informisala Berga da su Ministarstvo za evropske integracije i Razvojna agencija Srbije potpisale Memorandum o saradnji vezan za koordinaciju aktivnosti i nalaženja finansijskih izvora za projekte na lokalu, i to kroz mrežu regionalnih razvojnih agencija. To će, kako je objasnila, doprineti boljem prepoznavanju potreba malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou.
 
Direktor predstavništva EBRD Danijel Berg precizirao je da se sredstva opredeljena za regionalne incijative, u značajnoj meri izdvajaju za potrebe Srbije, što dokazuje kapacitete institucija naše države u odnosu na region.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva